Hur du reproducerar dina favoritrosor genom att använda en helt vanlig potatis

av sofia

01 Augusti 2023

Hur du reproducerar dina favoritrosor genom att använda en helt vanlig potatis
Advertisement

Ett av de fritidsintressen som människor älskar mest är trädgårdsarbete: passionen för det gröna, de berömda "gröna fingrarna", är något som många människor har. Kanske för att växter, med sina färger och sina slingrande former, i själva verket är varelser och att det därför är trevligt att ta hand om dem. De kräver inte särskilt mycket energi eller pengar och med några enkla försiktighetsåtgärder och lite extra uppmärksamhet kan du verkligen få dem att trivas.

Bland de mest kända växterna som dessutom har en djupgående betydelse finner vi bland annat rosor, vars vackra röda blomma är en symbol för kärlek och passion. Men är det möjligt att ta hand om denna vackra växt på ett enkelt och ekonomiskt sätt och till och med reproducera dem med hjälp av en enkel gör-det-själv metod? Ja, tack vare denna lilla guide kommer du att kunna fylla din balkong eller trädgård med rosor som du "reproducerat" alldeles själv!

via Trucosparalacasa

Priroda leci sve/Youtube/Screenshot

Priroda leci sve/Youtube/Screenshot

Vad du behöver är några enkla och billiga ingredienser. Först och främst kommer det att vara nödvändigt att ha minst en ros, växten som vi kan definiera som "utgångspunkten", från vilken vi kommer att skapa de andra. Det kommer att vara mycket viktigt att utgå från en ros som har blommat åtminstone en gång tidigare!

De andra nödvändiga ingredienserna är en eller flera potatisar (det spelar ingen roll vilken sort eller märke) och universaljord. Utrusta dig även med en sax, en eller flera krukor och ett ganska stort glas vatten.

Låt oss nu se hur man bör gå tillväga steg för steg för att få fler rosor. Följ alla steg noggrant så kommer du strax ha många nya plantor!

Advertisement
Royces Homestyle Cakes/Facebook

Royces Homestyle Cakes/Facebook

Först klipper du sticklingarna. Gör ett snett snitt med saxen för att få en stjälk på cirka 20 centimeter. Ställ sedan sticklingen i ett vattenglas så att den kan överleva tills den är redo att "planteras" i potatisen.

Förbered sedan din potatis genom att skapa ett hål exakt i mitten med ett djup på cirka 2 centimeter (du kan ta hjälp av en penna). Nu är det dags att trycka ned sticklingen i potatisen och se till att den "passar" ordentligt.

Nästa steg är att plantera potatisen som innehåller sticklingarna i en tillräckligt stor kruka och täcka knölen med universaljord. Vi rekommenderar att du är särskilt uppmärksam på vattning och "mikroklimat" för dessa framtida plantor: vattnet får aldrig stagnera i jorden, som dock måste förbli konstant fuktig, och den ideala temperaturen bör vara runt 20 grader Celsius, slutligen undvik alltid direkt solljus. Inom ett par veckor bör sticklingarna börja slå rot i potatisen tack vare den näring de får från den.

Vid det här laget återstår det bara att plantera om dina plantor direkt i din trädgård eller i en kruka av lämplig storlek! Tänk bara på att inte alla typer av rosor är lämpliga för att ta skott på, så rådfråga alltid en expert innan.

Advertisement