Matinköp: här kommer några knep som skulle kunna hjälpa dig att spara tusentals kronor om året

av sofia

13 September 2023

Matinköp: här kommer några knep som skulle kunna hjälpa dig att spara tusentals kronor om året
Advertisement

Allt fler undrar om och var det går att försöka spara pengar: priserna påverkas – tyvärr – starkt av konjunkturen och därför är det inte säkert att de alltid förblir "fasta". Detta kan också leda till en betydande ökning i pris av primära konsumtionsvaror.

Om inflationen ökar – om man vill förenkla konceptet på högsta nivå – ökar kostnaderna för väldigt många produkter. Vi kan klara oss utan många saker när det gäller att ta hand om vår familj och få pengarna att räcka, men mat är inte en av dem. Så låt oss kika på några användbara knep för att försöka spara pengar när du går och handlar.

Försök att inte "slösa" med pengarna

Försök att inte "slösa" med pengarna

ASphotofamily/Freepik

Mataffären är den plats vi alla går till när det kommer till inköp av matvaror. Det är en plats med stora utrymmen som kan tillgodose kundernas behov med tanke på dess rika utbud och variation. Från kött till grönsaker, från fisk till konserver hittar vi alla de produkter - vederbörligen indelad i gångar efter sort - vi söker efter. Så är det då bara en fråga om att ta det man gillar och lägga det i kundvagnen?

Nja inte riktigt även om det i teorin skulle kunna fungera just så, men i praktiken måste man vara försiktig med vad man lägger i vagnen och i vilken mängd. Och detta är precis vad vi vill prata med dig om idag. Det första rådet vi skulle vilja ge dig handlar om att utvärdera vad du ska ta med dig. Ett genomtänkt val som börjar redan innan du sätter din fot i butiken, när du fortfarande är hemma. Planera hur mycket pengar du ska ta med dig - om möjligt, ta med dig exakt de kontanter du behöver - och försök planera en hel veckas matinköp.

Detta gör att du, när du väl har upprättat en budget, inte kan spendera mer pengar än du borde. Gå hemifrån med en klar uppfattning om vad du behöver och hur mycket pengar du kommer att behöva för att köpa de sakerna. Och när du väl kommer till butiken rekommenderar vi att du gör så här.

Advertisement

Några knep att ta till när du är i mataffären

Några knep att ta till när du är i mataffären

Freepik

Huvudsyftet är att spara pengar och för att göra detta kan det hjälpa att köpa färre produkter än du brukar. Detta koncept bör inte underskattas eftersom det ofta slutar med att vi kommer hem med fler produkter än vi egentligen behöver. Så, med en lista i handen och en budget i åtanke, handla bara det du behöver och inget annat.

Att ta en vagn - om du inte är ute och storhandlar - är ingen bra idé. Vagnarna är avsiktligt stora och rymliga för att bjuda in konsumenten att lägga fler produkter inuti. För vardagliga inköp är det att föredra att använda en korg så att du, även om du vill, inte kan bära för mycket mat. Men det finns fler saker du kan tänka på.

När du "går" genom de olika gångarna är det mycket viktigt att inte bara stanna "där ögat faller" då de dyraste produkterna placeras i allmänhet just på dessa hyllor i "ögonhöjd", även detta ett knep som är utformat för att locka konsumenten att spendera mer pengar. Titta istället bland de nedre hyllorna så kanske du hittar produkter som du inte ens skulle ha lagt märke till annars!

Som ett sista tips råder vi dig att byta mataffär ofta för att ta del av reapriserna på de olika butikerna. Genom att vidta dessa små åtgärder skulle du kunna spara mycket pengar i slutet av året!

Advertisement