Har du någonsin lagt märke till denna skruv på dina fönster? Den fyller en specifik funktion som många inte känner till

av sofia

05 Augusti 2023

Har du någonsin lagt märke till denna skruv på dina fönster? Den fyller en specifik funktion som många inte känner till
Advertisement

Ett hem är inte bara platsen vi kommer tillbaka till efter en lång dags arbete eller ett tak över huvudet som kan ge oss skydd från väder och vind. Det representerar vad vi alla kallar familj, de nära och kära som vi alla finner stöd och trygghet hos.

Men ett hem bör också hjälpa familjen som bor där att känna sig tillfreds och bekväma. Vad syftar vi på? Jo, ett hus bör underhållas regelbundet och även renoveras efter ett visst antal år. Detta är viktigt för att till exempel säkerställa att husets fönster effektivt kan fungera som värmeisolatorer. Fönster är nämligen en av de komponenter i ett hus som i hög grad kan påverka "livskvaliteten" i hemmet. Låt oss ta reda på vad vi kan göra för att få bästa resultat med ett knep som dessutom är helt gratis?

via Cosyhomeswindows

Advertisement
Serwis okna i drzwi u Morgana/Facebook

Serwis okna i drzwi u Morgana/Facebook

Råden vi ska ge dig idag gäller fönster i PVC. I allmänhet inkluderar de fönster som är gjorda av detta material en mekanism som kan reglera en av deras grundläggande delar.

När du öppnar ett PVC-fönster kan du se några skruvar på karmen, de kan verka nästan överflödiga, men de spelar en avgörande roll om de justeras noggrant.

Fönstren är fästa vid respektive ram och det kan hända att det inte är perfekt centrerat och att det därför är mycket svårt att stänga det. I dessa fall kommer just de skruvar vi talar om at vara användbara. Man kan justera trycket och för att göra detta måste du skruva i eller skruva loss dem något.

Du finner dessa skruvar på fönsterkarmen. Så vilka är fördelarna med att kunna reglera dem?

Advertisement
Wolfmann/Wikimedia

Wolfmann/Wikimedia

Beroende på säsong är det möjligt att få enorma fördelar när det gäller ventilation och värmeisolering. På sommaren skulle det till exempel vara lämpligt att lossa "trycket" mellan glaset och ramen. Vi kommer då att justera de skruvarna så att de lämnar mer utrymme mellan packningen och spärrullarna. Denna inställning passar perfekt till ett sommarklimat och gynnar en svalare och luftigare miljö.

När det är vinter och därför vid låga temperaturer, bör vi istället att dra åt de ovan nämnda skruvarna lite mer för att försöka få motsatt effekt. Ett väl "åtdraget" fönster som fäster bättre vid sin ram. Frosten och draget kommer därför att hållas borta från vårt hem och vi kommer att få en mycket lägre termisk spridning.

Men var noga med att inte skruva loss skruvarna helt, du får inte ta bort dem utan bara lossa dem om det behövs. Om det finns ett behov av att dra åt dem, råder vi dig att utföra ett test för att se till att fönstret och handtaget öppnas och stängs som det ska.

Kände du till användningen av dessa skruvar?

Advertisement