Hur man doserar tvättmedlet på rätt sätt när man ska tvätta sina kläder

av sofia

31 Augusti 2023

Hur man doserar tvättmedlet på rätt sätt när man ska tvätta sina kläder
Advertisement

Att bry sig om sitt utseende innebär inte bara att ha en vältränad kropp som man får av träning eller strikta dieter, det innebär också att klä sig på ett visst sätt och se snygg och välskött ut.

För att göra detta är det viktigt att tänka på hur man bör tvätta sina kläder då ett fläckigt eller blekt klädesplagg verkligen inte kommer att göra ett bra intryck. Så det är väldigt viktigt att veta vilken man bör välja bland de olika produkterna och deras användningsområden för att tvättmaskinen ska fungera korrekt. Låt oss steg för steg kika på några bra tips och vilket tvättmedel som är lämpligast för att tvätta vad.

Advertisement
Hur man doserar tvättmedlet på rätt sätt när man ska tvätta sina kläder - 1

Tvättmaskinen är i dages samhälle en oumbärlig hushållsapparat som finns i praktiskt taget alla hem. Men är du säker på att du använder den på rätt sätt? Och vilket tvättmedel som bör användas för vilka plagg? För även doseringen av tvättmedlet skiljer sig mycket och kan ha en konkret inverkan på maskinens prestanda och därmed på våra kläder.

Låt oss därför i denna lilla guide försöka analysera vad man bör tvätta med en specifik typ av produkt: för vita och fläckiga plagg är tvättmedel i pulverform att föredra på grund av dess effektivitet när det gäller att ta bort fläckar från kläderna, medan vi för färgade plagg kommer att föredra flytande tvättmedel.

Tabs å andra sidan - om än dyrare - är helt enkelt mer lämpade för att inte riskera en felaktig dosering. De innehåller exakt den mängd som behövs för att göra rent tvätten. Så hur förstår man vilken som är rätt dosering för flytande tvättmedel och pulvertvättmedel?

Advertisement
Freepik

Freepik

Svaret är faktiskt enklare än du kanske tror: oavsett vilken typ av tvättmedel som används föreslår flaskorna som innehåller det den idealiska mängden att använda. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa indikationer påverkas av tvättens vikt och trummans "kapacitet". Låt oss kika på ett exempel.

För en tvättmaskin med en kapacitet på mellan 5 och 8 kg bör du i allmänhet hälla mellan 35 och 40 ml produkt. Locket på varje behållare bör fungera som en dispenser och inuti finns det "små streck" som hjälper till att mäta mängden vätska som du bör hälla direkt i locket.

Det är mycket viktigt att aldrig ladda maskinens trumma helt då det alltid måste finnas tillräckligt med utrymme för att tvätten ska kunna centrifugera ordentligt. Slutligen finns det en sista punkt som avsevärt påverkar resultatet av en "bra tvätt". Vattnet vi använder. Ja du läste rätt.

I själva verket, baserat på dess hårdhet, dvs baserat på dess kalcium- och magnesiumjoninnehåll, kommer vattnets kvalitet att vara mer eller mindre rik på kalk. I områden med "hårt" vatten (med mer kalksten) rekommenderar man att öka dosen som anges på förpackningen och tillsätta lite sköljmedel. Du kan ta reda på värdena på ditt vatten genom att köpa speciella "kalktest"-remsor i ett byggvaruhus. Kände du till dessa knep?

Advertisement