2 matematiska knep som kommer att kunna hjälpa dig i vardagen!

av sofia

22 September 2023

2 matematiska knep som kommer att kunna hjälpa dig i vardagen!
Advertisement

I vardagen möter vi ofta små utmaningar. Det kan handla om att behöva springa snabbt för att slippa missa bussen, slutföra arbetsuppgifter eller att helt enkelt snabbt behöva göra några matematiska uträkningar.

Hur många gånger har du stått i mataffären och mentalt räknat ihop den totala kostnaden för alla produkter du samlat i din varukorg? Eller gjort en uträkning för att försöka förstå det faktiska priset på en klänning på rean med en viss procents rabatt. Kort sagt, även om det bara handlar om att räkna växeln du får tillbaka i baren, kan du behöva utföra en aritmetisk uträkning. Vi vill visa dig 2 praktiska system för att kunna göra det snabbt och utan att behöva använda miniräknare!

Advertisement

Enkel aritmetik

Enkel aritmetik

Freepik - Not the actual photo

Ett av de mest klassiska scenarierna: du går runt i butikerna och det är en av de perioder då reor och erbjudanden täcker fönstren på shoppinggatorna, du kikar runt och lägger märke till ett plagg du gillar nedsatt med 40 %. Vid en närmare titt märker du att det ursprungliga priset var 600 kronor och därför undrar du hur mycket du nu skulle behöva betala för det köpet.

Du behöver inte använda vare sig en miniräknare eller en smartphone för att utföra denna uträkning. Procentsatsen beräknas genom att multiplicera det rabatterade beloppet (40) med det ursprungliga priset (60) och sedan dividera resultatet med 100. Ibland är uträkningen kanske inte lätt att göra i huvudet, men med detta enkla knep som vi är på väg att avslöja för dig kommer du inte att ha några svårigheter längre!

Allt du behöver göra - för att räkna ut det aktuella priset på klänningen som nämns ovan - är att ta bort nollorna från 40 och 60. Multiplicera sedan de återstående siffrorna (4 och 6) och du får fram rabatten på plagget! Därför är skulle du alltså spara 240 kronor och den totala summan att betala är 360 kronor (600 kronor - 240 kronor). Användbart, eller hur?! Låt oss kika på ett annat mycket användbart trick.

Advertisement

Knep för huvudräkning

Knep för huvudräkning

Freepik

Nu kommer vi att visa dig hur du snabbt och enkelt multiplicerar samtidigt som du "endast" använder huvudräkning. Låt oss säga att vi har följande uträkning att lösa: 21 x 42.

Det första vi ska göra är att multiplicera tiotalet för båda talen (2 och 4), så får vi resultatet 8. Nu måste vi multiplicera ettorna istället (1 och 2) och vi får resultatet 2. Skriv sedan ner de två erhållna siffrorna och lämna ett litet mellanrum mellan dem, så här: 8...2.

Vid denna tidpunkt bör vi multiplicera tiotalet med ettorna och vice versa: 1 x 4 = 4 och 2 x 2 = 4. När de två resultaten har erhållits återstår bara att addera dem och skriva talet som erhållits i mitten av utrymmet som vi lämnat kvar tidigare: 4 + 4 = 8; 882. Slutresultatet blir alltså 882! Vad tycker du? Fenomenalt ell hur?!

Advertisement