Det finns en kyrka som är helt i trä med en mystisk charm, låt oss upptäcka den tillsammans

av sofia

22 September 2023

Det finns en kyrka som är helt i trä med en mystisk charm, låt oss upptäcka den tillsammans
Advertisement

När du reser är det kul att upptäcka nya saker och besöka museer och antika platser med en intressant historia. Det är också trevligt att läsa om det i böcker, tidningar eller på webben och sedan planera att upptäcka en viss plats som kanske döljer en spännande historia eller en mystisk legend.

I den här artikeln vill vi berätta om en mycket unik och speciell plats med en mystisk legend bakom sig som har fascinerat miljontals resenärer i åratal. Nyfiken på vad det rör sig om? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Heddal stavkirke är byggd enbart i trä

Heddal stavkirke är byggd enbart i trä

Dan Zelazo/Flickr

Heddal stavkirke ligger i Norge, i Vestfold og Telemark, en kommun i Notodden, och har anor från omkring 1200-talet. Det är en plats med flera århundraden av historia bakom sig och kyrkan är mycket känd inte bara för sin speciella form, utan också för det faktum att den är helt byggd av trä. I Norge finns det 28 stycken totalt, men detta är den största. Tallplankorna som kyrkan är byggd av vilar helt och hållet på en stenbotten och den viktigaste detaljen är de tre tornen som är placerade i skala.

En konstruktion med en mystisk charm som lockar miljoner och åter miljoner besökare varje år. Dess interiör är också mycket speciell och det är verkligen värt att åka dit för att beundra dess storslagenhet.

Advertisement

Det är den största kyrkan som har byggts med denna teknik

Det är den största kyrkan som har byggts med denna teknik

Wikimedia

Som vi sa tidigare är Heddal stavkirke den största i Norge och har erkänts som ett världsarv av UNESCO. Den är mycket karakteristisk och har en harmonisk blandning av ljusa och mörka färger som blandas med varandra i en struktur i medeltida stil. Men det som mest av allt gör det intressant och gör det till en av de mest besökta attraktionerna i området, är legenden som gömmer sig bakom den och som berättar hur den byggdes på bara 3 dagar.

Ett fascinerande mysterium som varat i flera århundraden...

Ett fascinerande mysterium som varat i flera århundraden...

Wikimedia

Berättelsen, som gått i arv från århundrade till århundrade, säger att den heliga byggnaden har sitt ursprung i en idé om fem enkla bönder. De hade planerat en ny kyrka och ville bygga den till varje pris. En dag träffade Raud, en av de fem, en främling som erbjöd sig att göra det, men villkoret var att bonden fick välja mellan tre alternativ: fånga solen och månen, ge upp sitt liv eller ta reda på namnet på främlingen.

Raud kände sig trygg vid tanken att han snart skulle upptäcka mannens identitet, men de 72 timmarna gick, bygget pågick och han kunde inte hitta honom. Ledsen och tröstlös hade han nått en punkt då han trodde att hans liv nu var över, men när han gick upp i bergen nära kyrkan hörde han en kvinnas sång och fick uppenbarelsen. Karaktären som dök upp från ingenstans hette Finn, han var ett troll och bodde på platsen.

Det är förstås en legend, men vi kan inte förneka hur mycket det har bidragit till den mystiska charm som omger Heddal stavkirke Skulle du vilja besöka den?

Source:

Wikipedia

Advertisement