"Den som inte kan lämna dricks borde äta hemma" en servitris beklagar sig

av sofia

05 Oktober 2023

"Den som inte kan lämna dricks borde äta hemma" en servitris beklagar sig
Advertisement

Det fungerar inte så i alla länder i världen, men vanan att ge kyparen dricks när man lämnar restaurangen där man valt att tillbringa kvällen blir allt mer utbredd. Fler och fler människor gör det och är måna om att ge personligt erkännande till arbetaren som arbetat hårt för att göra kvällen trevligare. Faktum kvarstår att i de flesta fall är dricks inte alls obligatoriskt och kunderna behöver inte lämna det. Särskilt om en person inte har råd att spendera extra pengar bör det inte krävas.

Kvinnan i centrum av denna berättelse är inte av denna åsikt. En ung servitris som är trött på sin låga lön och publicerade en video där hon vänder sig till dem som inte lämnar dricks. En video som skapade kontrovers.

"Om du inte har råd att lämna dricks, ät inte på restaurang"

"Om du inte har råd att lämna dricks, ät inte på restaurang"

mylasoasis_/Instagram

Lillie är en ung amerikansk mamma som arbetar som servitris och som har delat hur frustrerande det är att tjäna en mycket låg månadslön. Många platser i landet tillämpar en enkel politik som inte ger särskilt höga löner som enligt prognoserna bör kompletteras med mycket dricks. I verkligheten är detta inte alltid fallet och gästerna är inte nödvändigtvis villiga att lämna 20 % extra av notan till servitören.

Eftersom kvinnan inte alls är överens om detta val har hon bestämt sig för att göra ett långt inlägg där hon rasar mot de som går ut och äter men inte lämnar dricks. "Om du inte har råd att lämna extra pengar - säger Lillie - gå inte till en restaurang. Att gå ut och äta middag är ingen rättighet, det är ett privilegium och om du inte kan betala dricks, stanna hemma eller gå till McDonald's."

Raka ord som inte lämnade något utrymme för missförstånd.

Advertisement

"Maten kostar lite för att man ska lämna dricks"

"Maten kostar lite för att man ska lämna dricks"

mylasoasis_/Instagram

Som om detta inte var tillräckligt, fortsatte kvinnan att förklara att många pratar om arbetarnas rättigheter, om att servitörer och servitriser som hon borde kämpa för att få löneförhöjning och om hur fel det är att kräva dricks. Men Lillie säger att hon håller med och att folk ständigt kämpar för löneförhöjningar, men tills detta går igenom är det upp till kunderna att betala resten av deras lön.

"Maten kostar mindre eftersom du alltid bör lämna dricks" - förklarade hon vidare. Många användare som såg inlägget bestämde sig för att uttrycka sin åsikt och även om de höll med henne, gillade de inte hur hon tilltalade människor.

"Jag är en kund som alltid lämnar dricks när jag går på restaurang - lyder en kommentar - men det går inte att prata om rättigheter för människor som vill unna sig en utekväll. Det är inte poängen."

En fråga som alltid gett upphov till debatt...

En fråga som alltid gett upphov till debatt...

Wikimedia

Andra sa att de höll med henne, men istället för att gnälla över dem som inte vill eller kan lämna extra pengar rådde de henne att byta jobb.

När en lönecheck kommer in i slutet av månaden som är för låg och du inte klarar av att täcka alla utgifter är det normalt att ha en sådan reaktion, men att ta ut den på andra utan anledning är aldrig en bra lösning.

Vad tycker du om det här? Är du en person som brukar lämna dricks?

Advertisement