Bedrägeriet på sociala medier: japansk tjej är i verkligheten en 50-årig man

av Titti Carlberg

09 September 2023

Bedrägeriet på sociala medier: japansk tjej är i verkligheten en 50-årig man
Advertisement

För länge sedan, innan Faceook och Tinder, chattade folk på internet utan direkt interaktion. Det kunde hända att någon skämtare eller en illassinnad person skapade en falsk identitet för sig själv, för skojs skull eller helt enkelt med onda avsikter för att bedra någon olycklig stackare.

På den tiden var allt enklare eftersom fotografier skickades till varandra, ofta nedladdade direkt från internet. Bluffen var dock samtidigt lättare att avslöja, just på grund av konstgjordheten i de använda fotona. Idag finns det inte längre något behov av dessa gamla knep, även för att det finns nya och modernare sätt.

Bedrägeri på sociala medier bygger i själva verket på användningen av applikationer som kan modifiera utseendet. Allt man behöver göra är att ta ett foto på sig själv så förvandlar programvaran manliga drag till kvinnliga.

Det var precis vad influencern, huvudpersonen i vår berättelse, gjorde, som publicerade bilder på sitt ansikte, men med kvinnliga drag.

via BBC

Advertisement

Den verkliga identiteten bakom denna tjej

Den verkliga identiteten bakom denna tjej

azusagakuyuki/Twitter

Ett typiskt exempel på det som beskrivits är faktiskt en 50-årig japamsk mans ganska egendomliga hobby. Via FaceApp tar han selfies och redigerar dem. Tack vare denna applikation är ansiktet man ser det på en ung tjej från den stigande solens land, med trevliga och attraktiva drag. Mannen döljer dock inte sin identitet, utan delar även fotografier som någonstans i bilden alltid avslöjar tricket bakom. Ännu ett bedrägeri på sociala medier som har lett till att denne uttråkade man har nått 13tusen follower och därmed blivit lite av en kändis.

Advertisement
azusagakuyuki/Twitter

azusagakuyuki/Twitter

Mannens användning av FaceApp är helt oskyldigt och så att säga helt öppet. Men denna historia avslöjar och bevisar hur tvetydiga och farliga dessa tekniska verktyg och sociala nätverk kan vara.

Faktum är att det är väldigt troligt att någon skulle kunna använda samma resurser för att dra ett skämt i dålig smak, eller  kunna locka olyckliga och fattiga för att lura dem. Sociala mediers klassiska bedrägeri är att visa en verklighet som inte stämmer överens med sanningen.

Bedrägeri på sociala medier

Bedrägeri på sociala medier

senpai_hato__/Twitter

bilderna som publiceras är alla alltid glada, de upplever intensiva stunder, besöker intressanta platser, så pass att de väcker en viss avund. Alla gör det, det vill säga låtsas leva en mer intressant tillvaro än de egentligen gör. Det är dock en sak att "inte berätta hela sanningen", det är en annan att ljuga och använda de lögnerna för att bedra andra människors förtroende.

Vad tycker du om kraften hos sociala medier och tekniken för att helt förändra ett ansiktes drag?

Advertisement