Stämmer det att en fast relation får oss att gå upp i vikt? Experterna svarar

av sofia

29 September 2023

Stämmer det att en fast relation får oss att gå upp i vikt? Experterna svarar
Advertisement

Att ha ett stabilt och långvarigt förhållande är det som nästan alla människor önskar och söker efter i livet. Att träffa den idealiska partnern, mannen eller kvinnan att spendera ditt liv med, är dock inte alls lätt. Det finns stunder i livet när det verkar nästan omöjligt, trots de ansträngningar vi gör varje dag. För att hitta vår själsfrände anstränger vi oss för att vara trevliga, intressanta och bryr oss mycket om vårt utseende. Och när vi hittar den, vad händer då? Fortsätter vi göra detta eller inte?

Vissa människor hävdar att när du väl är gift eller lever i en stabil relation känner du inte längre behovet av att ägna ditt utseende samma uppmärksamhet, men är detta sant?

Advertisement

Hur mycket tar vi hand om vårt utseende?

Hur mycket tar vi hand om vårt utseende?

Pexels - Not the actual photo

Vi är alla vana vid att uppmärksamma vårt utseende. Visst finns det de som bryr sig mer om den estetiska biten och de som bryr sig mindre, men på något sätt är det något vi alla har gemensamt. Vi går till skönhetssalongen, till frisören, vi tränar för att inte lägga på oss för många kilon samt gillar att klä oss bra och bli "beundrade" av andra. Speciellt om vi är singlar och letar efter en partner att dela vår existens med, ägnar vi mer uppmärksamhet åt hur vi visar oss utanför hemmet. Detta hjälper självklart till när vi vill "fånga" uppmärksamheten från någon annan, men det är inte bara utseendet som räknas i ett förhållande. Det är viktigt att prata, diskutera, ha gemensamma intressen och mycket mer.

Detta är vad som händer när man inte har en stabil relation eller när man söker efter en, men vad händer när vi är i motsatt situation? Hur beter vi oss när vi har hittat vår bättre hälft? Många ägnar mindre uppmärksamhet åt sitt utseende och framför allt hävdar man att många par tenderar att gå upp i vikt, eller vad tycker du?

Advertisement

Är det att ha en stabil relation en av orsakerna till att man går upp i vikt?

Är det att ha en stabil relation en av orsakerna till att man går upp i vikt?

Tony Alter/Flickr - Not the actual photo

Vi får ofta höra att man, när man väl är ett par och speciellt om man är nöjd med sitt förhållande, tenderar att gå upp avsevärt i vikt. Det finns de som hävdar att detta stämmer och de som säger motsatsen, men det finns studier som experter inom sektorn har genomfört som skulle kunna hjälpa oss att hitta svaret på denna fråga.

Enligt undersökningar om problemet med fetma som finns i världen har många läkare och forskare fokuserat på de faktorer som mer eller mindre är orsaken. Bland dessa, trots att det kan verka absurt men inte alls är det, finner vi en stabil kärleksrelation. Vi skämtar inte och allt baserades på några få par som valts och "observerats" under lång tid. Med jämna mellanrum vägdes och mättes makarna och resultaten jämfördes med tidigare för att verifiera utvecklingen av deras kroppar.

I de flesta fall har det konstaterats att lyckliga och långvariga relationer är en av de främsta orsakerna till viktökning och fetma. Varför?

Varför går man upp i vikt när man är lycklig med sin partner?

Varför går man upp i vikt när man är lycklig med sin partner?

Pixabay - Not the actual photo

Anledningen till att vi när vi väl lever i ett förhållande tenderar att gå upp i vikt ligger i den avslappning som relationen ger oss. Vi är gladare, stressen är lättare att hantera och vi är mycket lugnare. Sedan bör man tillägga lusten att gå ut tillsammans, kanske gå ut och äta middag, se en film bekvämt sittandes i soffan, medan man mumsar på något gott, lusten att resa, smaka på rätter vi inte kände till och som det ofta händer i dessa fall äter vi också vid tider som inte direkt är idealiska, vilket också saktar ner och destabiliserar vår ämnesomsättning.

Vanligtvis går viktökning hand i hand för båda makarna. Faktum är att om det i början bara är en av de två som går upp några kilo, så kommer den andra inom kort också gå upp i vikt. Detta beror på att den, om än omedvetet, kommer att anpassa sig till de större mängderna mat som konsumeras av partnern. Detta fenomen inträffar dock också för att man inte längre bryr sig lika mycket om sitt utseende. Väl i ett förhållande känner man sig trygg och mindre tvungen att framstå som "attraktiv" i samhället. Den som har en partner behöver inte vara tilltalande i andras ögon. Han eller hon har redan funnit sin bättre hälft, trivs och behöver inte vara i toppform utseendemässigt.

Men att gå upp i vikt är inte tillrådligt inte bara av estetiska skäl, utan också för ens hälsa. Att ha för många överskotts kilon är inte bra, det påverkar vårt hjärta och vårt välmående rent allmänt, så det är bättre att alltid vara försiktig och följa en sund kosthållning. Håller du med? Har du också hamnat i en liknande situation efter äktenskapet?

Advertisement