Har du röda prickar på huden, men vet inte vad det rör sig om? Då är det dags att försöka första varför de uppstår

av sofia

30 Juli 2023

Har du röda prickar på huden, men vet inte vad det rör sig om? Då är det dags att försöka första varför de uppstår
Advertisement

Vi är väl medvetna om att vår kropp ständigt förändras och utvecklas. Tidens gång gynnar alla typer av förändringar, även obemärkliga sådana, och det är inte sällan vi lägger märke till detaljer som vi aldrig sett förut. Har du till exempel, någonsin plötsligt hittat röda prickar på din hud? Vi pratar om små fläckar som dyker upp från en dag till en annan, men hur många av oss vet egentligen varför de uppstår?

Bör vi oroa oss för deras uppkomst eller kan vi känna oss lugna? Det är dags att ta reda på det.

via Medical News Today

Advertisement

CHERRY ANGIOMAS -know anyone who has these? One of the common causes is bromine poisoning. Bromine is an element that...

Pubblicato da Dr. Sharnael Wolverton Sehon - Swiftfire International su Mercoledì 21 giugno 2023

Vem har aldrig lagt märke till röda fläckar på huden som plötsligt dyker upp framför våra ögon och som väcker förvirring och frågor. Förmodligen de flesta av oss, men vi är inte säkra på att alla är medvetna om vad det faktiskt handlar om. Kan vi sova lugnt om nätterna, eller borde de färgade prickarna göra oss oroliga?

Att ha frågor är mer än normalt, liksom att vilja ta reda på om de är skadliga för vår hälsa eller inte, eller till och med ett symptom på något mer allvarligt. Låt oss ta reda på det tillsammans.

Först och främst bör det understrykas att de är ett speciellt fenomen som visar sig hos personer över 30 år. De syns inte alls på barns hud utan är kopplade till tidens gång. De ser ut som födelsemärken, detta är vi alla överens om, men det bör noteras att de inte alls är födelsemärken, tvärtom, de har inget gemensamt med dem förutom formen. Vad är de då?

Advertisement
jlk.1/Flickr

jlk.1/Flickr

Dessa röda prickar är så kallade "eldsmärken", små hudformationer som består av små blodkärl eller kapillärer. Det är från dessa som de tar sin speciella röda färg. De är även kända som Campbell de Morgan-fläckar eller hemangiom och rör sig om godartade tumörer förknippade med åldrande, som blir fler och fler när vi blir äldre.

De flesta av dem utgör inte ett problem för vår hälsa. De är ofarliga och stör oss inte, men i sällsynta fall kan motsatsen hända. Det blir nödvändigt, om skador uppstår på dem, att kontakta en specialist för att förstå hur man bör bete sig.

Pexels

Pexels

En ytterligare fråga med avseende på dessa röda prickar är: kan de förhindras? I verkligheten är de spontana formationer och det är inte så självklart att man kan undvika att de uppstår. Försiktighetsåtgärderna man kan vidta för att försöka stoppa dem finns dock, men det finns inga garantier för att det ska fungera.

Ett alternativ kan vara att skydda sig mot UV-strålar. Att regelbundet utsätta sig för solljus hjälper verkligen inte till om man vill undvika möjligheten att dessa fläckar dyker upp på armar, ben, bröst och andra delar av kroppen. Att hålla din hud väl skyddad och frisk är en bra början för att undvika att problem uppstår. Och om du sedan vill ta bort dem av estetiska skäl eller för att de är placerade på särskilda punkter på kroppen och orsakar obehag, inga problem, du kan ta till laserbehandlingar efter att ha rådfrågat en läkare så klart.

Har du någonsin märkt något liknande på din hud och visste du redan vad det var?

Advertisement