Är det bättre att tvätta sig med varmt eller kallt vatten?

av sofia

16 September 2023

Är det bättre att tvätta sig med varmt eller kallt vatten?
Advertisement

När det kommer till personlig hygien bör man alltid hålla sig uppdaterad angående de senaste nyheterna i frågan. Vi vet alla hur viktigt det är att ta hand om sin kropp, hur viktigt det är att tvätta, rengöra och återfukta den ordentligt, men det finns vissa vanor som är att föredra och några som istället bör undvikas.

Det finns de som hävdar att en dusch, ett av de vanligaste sätten att tvätta sig på, bör göras varje dag och de som anser att det är överdrivet och faktiskt till och med skadligt. Vattentemperatur, hudtyp, tvål och många andra faktorer bör beräknas för en korrekt rengöring och personlig hygien. Låt oss tillsammans kika på de mest populära tipsen.

Advertisement

Hur ofta bör man duscha?

Hur ofta bör man duscha?

valuavitaly/Freepik - Not the actual photo

Att duscha är synonymt med renlighet, men inte bara det, det är också en trevlig upplevelse som hjälper oss att slappna av och "koppla bort" från omvärlden genom att ta oss lite tid för oss själva. Att få bort alla orenheter från kroppen är en behaglig känsla och en sund vana även för sinnet.

När vi duschar tar vi bort de döda cellerna som sitter på vår hud samt ett lager av talg (fett). Men hur ofta rekommenderas denna typ av rengöring?

För att svara på denna fråga måste du först ta hänsyn till vilken typ av hud du har: känslig hud kan bli torr eller irriterad om den tvättas för ofta, kanske dagligen. Tvärtom, har mindre känslig hud inte några problem i denna mening och skulle därför kunna dra nytta av en dusch varje dag. Det är dock inte bara viktigt att veta hur ofta man ska tvätta sig, utan också – och kanske ännu viktigare – hur.

Advertisement

Hur man bör tvätta sig

Hur man bör tvätta sig

senivpetro/Freepik

För att återgå till de livlösa cellerna som finns på vår kropp, skulle det vara bättre att underlätta deras borttagning med en speciell svamp. Allt man behöver göra är att applicera ett lätt tryck och göra små cirkelformade rörelser med den, som om vi ville ge oss själva en liten massage.

En gång i veckan skulle det vara idealiskt att applicera en peelingkräm för en noggrannare rengöring och för att bli av med de döda hudcellerna. När det gäller att använda varmt eller kallt vatten för att tvätta sig ligger svaret någonstans däremellan.

I själva verket skulle det vara att föredra att använda ljummet vatten, ungefär som den naturliga temperaturen i vår kropp, för att undvika vatten som är antingen för varmt eller för kallt. Kallt vatten kan inte effektivt få bort de föroreningar som finns i hudens oljiga lager, särskilt om man har tilltäppta hudporer eller lider av akne till exempel. Å andra sidan kan för varmt vatten orsaka brännskador och hudskador. Vi rekommenderar därför att du duschar cirka fem minuter – även om du har långt hår – med ljummet vatten varje dag.

Advertisement