Får man ökad hårväxt om man använder rakhyvel? Här har du experternas svar

av sofia

12 September 2023

Får man ökad hårväxt om man använder rakhyvel? Här har du experternas svar
Advertisement

Hårborttagning är mycket populärt bland människor över hela världen. Det finns miljontals specialiserade platser dit man kan vända sig och forskning har utvecklat många olika sätt att göra detta på. Med allt från enkel vaxning till laser, alla gör sina egna val utifrån deras behov och ekonomiska förutsättningar. Mycket beror på vilken typ av hårborttagning du föredrar, om du vill att den ska vara mer långvarig eller om du tycker att det är okej att håret växer tillbaka relativt snabbt.

Bland dessa tusen frågor finner vi den lite mer "gamla" hårborttagningsmetoden: rakhyveln. Få människor använder sig av denna metod idag. Huvudorsaken till detta? Traditionen säger att med denna typ av hårborttagning växer håret tillbaka mörkare, starkare och snabbare jämfört med andra. Men är detta verkligen sant? Idag är det dags att ta reda på det.

via health.clevelandclinic

Advertisement

Får man mer hår om man tar bort det med rakhyvel?

Får man mer hår om man tar bort det med rakhyvel?

Wallpaperflare

Sedan urminnes tider en av de stora frågorna, så nu är det dags att förstå om det är sant att håret växer snabbare och tjockare om du rakar dig med den klassiska rakhyveln. Experterna har framfört sina åsikter i frågan och har gett förklaringar som verkar mycket övertygande. Kommer de att kunna skingra denna myt? Låt oss se.

Övertygelsen är att håret blir starkare efter en rakhyvelbehandling, men detta är inte ett helt korrekt påstående. Att de känns tjockare och mörkare vid beröring beror på andra faktorer och inte på hur de klipptes.

Dr Taylor Bullock, expert inom dermatologi, säger att detta bara är en känsla. När håret väl är klippt verkar håret mer grovt, mörkt och tjockt av en enkel anledning: "Det vi rör vid är inte den sista änden av håret som är tunnare vid beröring och inte sticker - säger läkaren - Det vi rör i stället är basen och därmed den tjockaste delen som sedan, när den växer ut igen, kommer att återuppta sitt vanliga utseende”.

Advertisement

Växer håret tillbaka snabbare om man rakar sig med rakhyvel?

Växer håret tillbaka snabbare om man rakar sig med rakhyvel?

Pexels

Det bör därför inte finnas någon anledning att oroa sig: rakhyveln är inte vår fiende och ändrar inte formen på vårt hår alls, det är bara en taktil känsla som förvirrar vårt sinne.

Men det finns dock ett annat problem som många verkar övertygade om och det är att ​​håret, när det väl tagits bort med rakhyveln, växer tillbaka snabbare. Detta är också fel. Återigen enligt experternas åsikter har inte heller denna övertygelse någon vetenskaplig grund. Återväxt beror bara på en faktor: den personliga och unika hastigheten i att reproducera hår. Det finns områden på kroppen där de växer tillbaka snabbare och andra där de är långsammare, men ingen av situationerna beror på typen av rakning. Det är kroppen och hårsäckarna som reglerar det, inget annat.

Denna övertygelse stämmer alltså inte heller. Låt oss säga att om du inte vill känna smärtan av vaxning - för dem som lider särskilt av det - eller inte vill ta till laser för permanent hårborttagning, går det bra att välja rakhyveln, men på ett villkor. Det är viktigt att hålla huden återfuktad, så att håret också är återfuktat och inte känns så strävt vid beröring.

Hade du också alla dessa övertygelser, men känner dig nu lugnare eller är du fortfarande av samma åsikt?

Advertisement