3 tips på hur du ökar produktiviteten på arbetet och 3 tips på hur du tar hand om dig själv

av sofia

28 September 2023

3 tips på hur du ökar produktiviteten på arbetet och 3 tips på hur du tar hand om dig själv
Advertisement

Vardagens rutin kan vara ganska tuff om den inte sköts på rätt sätt. Med detta menar vi att balansen mellan arbete, familj, åtaganden av olika slag och att lyckas träffa vänner inte är någon liten bedrift. I denna svåra balans tenderar vi ofta att försumma någon, famförallt oss själva.

Eftersom arbetet har en viktig roll i de allra flesta människors liv, har vi bestämt oss för att göra en liten guide för att ge dig några användbara tips om hur du kan optimera din tid på jobbet - försök att inte vara kvar längre än nödvändigt - och andra om hur du får ut det mesta av din lediga tid. Avsikten med dessa tips är att försöka förbättra ditt välbefinnande, både fysiskt och psykiskt.

via Mental Health America

Advertisement

Tips för att optimera tiden på arbetet

Tips för att optimera tiden på arbetet

senivpetro/Freepik

Dygnet består oundvikligen av bara 24 timmar och minst 7 av dessa spenderar vi på att sova. En annan stor del av tiden tas upp av arbetet och då pratar vi om circa 8-12 timmar om dagen. Dyrbar tid som vi använder för att utföra vissa aktiviteter. Men kanske skulle vi genom att optimera den tiden bättre kunna arbeta några färre timmar per vecka, timmar som skulle kunna öka vår fritid. Så låt oss kika på 3 praktiska tips om hur du organiserar ditt arbete på bästa sätt.

• Börja med att ägna lite tid på utrymmet där du arbetar. Det kan verka självklart eller banalt, men det är det inte alls. En miljö fri från distraktioner, ett städat och välorganiserat skrivbord kan förändra - även om så "bara" på ett omedvetet plan - vår arbetsprestation.

• Fundera över vilka timmar du är som mest produktiv: vi är inte alla lika och detta gäller även på jobbet. Oavsett kompetens och talanger finns det de som koncentrerar sig mer i vissa tidsluckor. Det är mycket viktigt att inse när vi kan ge vårt bästa så att vi kan utveckla en plan och en arbetsbelastning som är mer anpassad efter våra förmågor. En mödosam och komplex uppgift bör skötas när du är på höjden av din förmåga och vi råder dig - om möjligt - att slutföra denna procedur först för att sedan gå vidare med de återstående lättare uppgifterna .

• Ta korta pauser och eliminera distraktioner: att arbeta mycket betyder inte nödvändigtvis att producera mycket och det är viktigt att utföra dina uppgifter när du är så utvilad och klar i huvudet som möjligt. Eliminera alla distraktioner såsom användningen av mobiltelefoner, sociala medier och rent generellt bör man undvika att låta meddelanden med ljud eller vibrationer som kan avbryta vår koncentration - och därmed vårt arbetsflöde - störa oss. Men hur gör man för att få ut så mycket som möjligt av fritiden?

Advertisement

Hur man tar hand om kropp och själ

Hur man tar hand om kropp och själ

pressfoto/Freepik - Not the actual photo

Det återstår dock en hel del tid att ägna åt aktiviteter och/eller med människor vi tycker om. Det är dock oss själva som vi aldrig får glömma bort och här kommer 3 gyllene tips att alltid ha i åtanke.

• Ägna dig åt det som får dig att må bra: ibland är detta koncept lättare sagt än gjort och det är därför viktigt att känna dig själv väl för att vara lycklig. Så ägna tid åt det du känner kan tillfredsställa dig, stimulera dig och få dig att må riktigt bra, det spelar ingen roll vad det är. Det viktiga är den positiva och regenererande effekt det har på dig.

• Fysisk träning: fysisk aktivitet kan "rensa tankarna" och aktivera en uppsättning processer som främjar både psykiskt och fysiskt välbefinnande hos oss, i synnerhet rekommenderar vi att du promenerar minst 30 minuter om dagen och gör det - om möjligt - i naturen för att öka dess "terapeutiska effekt".

• Försök att vara tacksam, ge till andra och ha kul: ett av de bästa sätten att återställa ditt välbefinnande är att inse och uppskatta det du redan har. Alltför ofta tenderar vi att jaga ambitioner och projekt samtidigt som vi underskattar alla mål som vi mödosamt har uppnått: ta dig tid att skriva ner dina framgångar och vad du tycker bäst om. När detta är gjort kommer du förmodligen att inse hur många som har mindre än du och hur du med små gester kan göra skillnad för dem. Utan att inse det kommer du förmodligen att känna dig bättre. Slutligen, kom ihåg att... ha kul! Att inte ta allt på för stort allvar och att verkligen njuta av varje lycklig stund.

Source:

Europa.eu

Advertisement