Vad ska man göra om ens barn vägrar äta? Här kommer några tips

av sofia

29 September 2023

Vad ska man göra om ens barn vägrar äta? Här kommer några tips
Advertisement

Att uppfostra ett barn är ingen dans på rosor. Alla som är föräldrar vet detta mycket väl och innan de tog sig an denna utmaning var de tvungna att reflektera över de många situationer de skulle behöva möta. Ett barn är ett arbete på heltid och allt går inte alltid som man hoppats och i rätt riktning. Det kommer att finnas ett stort antal hinder på vägen, det viktiga är att alltid veta hur man hanterar dem på bästa sätt för att övervinna dem.

Alla som redan har gått igenom den här fasen eller är mitt uppe i den vet mycket väl att det till exempel kan finnas stunder då barnen vägrar mat. Hur kan man hantera detta problem? Låt oss kika på några bra tips.

via healthline

Vill dina barn inte äta?

Vill dina barn inte äta?

Steve Baker/Flickr - Not the actual photo

Vi har länge vetat att de flesta småbarn och grönsaker inte kommer överens alls. Det verkar nästan som om det finns en omedveten vägran till denna typ av mat. Men det finns också barn som går igenom perioder då de inte bara vägrar grönsaker, utan varje typ av mat som erbjuds vid bordet. Vad kan man göra i liknande fall?

Innan du blir arg, försöker på tusen olika sätt och till och med känner dig frustrerad för att du inte kan lösa problemet, är det en bra idé att försöka identifiera orsakerna som orsakar denna vägran. Om vårt barn fram till en viss punkt har ätit, bara har gjort uppror mot ett fåtal matvaror som kanske inte uppskattades, men plötsligt inte verkar vilja äta något längre, då är det nödvändigt att försöka hitta orsaken.

Det kanske inte bara är ett infall, utan det kan dölja något allvarligare. Barn är vanligtvis mycket hungriga och måste äta många gånger under dagen. Om detta inte händer och kanske under långa perioder, är det lämpligt att konsultera en barnläkare för att undvika sjukdomar eller allvarliga problem. När det väl har konstaterats att inget allvarligt ligger till grund för denna förändring, kan vi testa många lösningar för att övervinna problemet.

Advertisement

Hur kan man lösa problemet utan att skapa nya?

Hur kan man lösa problemet utan att skapa nya?

Pexels - Not the actual photo

Först och främst är det viktigt att du inte skapar en jobbig situation med ditt barn. Om lunch eller middag, men också mellanmål, bara blir en kamp och den starkaste vinner, då har vi tagit fel väg. Att bli arg är inte lösningen, utan vi måste behålla tålamodet och försöka vara bestämda men också förstående och tillmötesgående. Att föreslå olika lösningar kan vara det rätta sättet att uppmuntra barnet att äta. Vi skulle kunna prova att presentera en ny rätt, eventuellt komplettera den med något som vi vet att barnet verkligen uppskattar.

Ett annat sätt att uppmuntra vårt barn att äta är att involvera det i förberedelserna. Att ha barnet bredvid dig när du lagar mat, men också när du väljer ingredienser, kommer att få henne eller honom att känna sig nöjd, han kommer att känna sig stolt över att ha skapat något tillsammans med oss och kommer att vilja smaka på det.

Men om detta inte heller fungerar, prova en annan strategi som innebär minimal distraktion (det är bättre att få barnet att äta med tv:n avstängd, utan surfplattor, datorer eller telefoner), men maximal harmoni. Att prata om vad som har hänt under dagen, vad han eller hon gjorde i skolan och efteråt är ett bra sätt att skapa en trevlig och fridfull situation där aptiten hamnar i fokus. Om vi vuxna inte heller lägger telefonen vid bordet och inte distraherar oss från huvudhandlingen som i det ögonblicket är att äta och kanske visar att vi äter olika typer av mat, uppmuntrar vi även barnet att ta efter och prova nya saker.

Tvinga inte barnen att äta, utan försök förstå dem...

Tvinga inte barnen att äta, utan försök förstå dem...

Pxhere - Not the actual photo

Det viktiga för att säkerställa att denna situation inte fortsätter är att förhindra att barnet känner sig attackerat, i centrum för negativ uppmärksamhet och framförallt bör barnet aldrig tvingas. Vill barnet inte äta så bör man inte tvinga det eftersom detta bara skulle göra saken värre. Försök istället att prata, försöka förstå – givetvis beroende på ålder – och hitta en lösning, eventuellt tillsammans barnet.

Och vi upprepar än en gång hur inte bara fysiska utan även beteendestörningar inte bör underskattas, som går långt bortom enkla raserianfall. Att vägra mat kan bara vara en konsekvens och därför, innan vi tappar tålamodet, bör vi göra allt för att förstå och om nödvändigt vända oss till en specialist.

Har du någonsin hamnat i den här situationen? Hur betedde du dig?

Advertisement