Vägrar ditt barn äta grönsaker? Här kommer några användbara råd från experterna

av sofia

12 September 2023

Vägrar ditt barn äta grönsaker? Här kommer några användbara råd från experterna
Advertisement

Grönsaker brukar inte vara barns favoriträtt, detta är nog ingen nyhet och helt enkelt något man får acceptera men som man samtidigt måste försök hitta lösningar på. Anledningen till att de flesta barn inte gillar den här typen av mat vet man inte riktigt. Det kan vara många faktorer som påverkar denna preferens, kanske till och med bara den lite mer bittra smaken av vissa grönsaker, som barn uppfattar som "inte god" och därför inte vill smaka. Men det kan också vara den mer eller mindre inbjudande färgen på grönsakerna och så vidare.

Hur kan vi undvika att våra barn inte äter några grönsaker alls? Vi vet mycket väl vikten av att äta minst en portion om dagen, inte bara för vuxna, utan även för barn. Låt oss då se vad experternas råd är för att lyckas göra denna förändring.

Advertisement

Hur kan man övertyga sina barn att äta mer grönsaker?

Hur kan man övertyga sina barn att äta mer grönsaker?

Pxfuel

Att barn inte gillar grönsaker särskilt mycket är inget nytt, det vet vi alla mycket väl. Det finns barn som inte har något emot dem, men de flesta delar denna medfödda motvilja mot allt som växer i jorden. Orsakerna är många och i deras ögon mycket giltiga, därför är det nödvändigt att hitta smidiga knep för att lösa problemet. Vad kan man då göra?

Många experter har diskuterat frågan och några har delat sin personliga lösning på problemet, eller åtminstone gett några råd.

Den 43-årige kocken Miguel Maestre delade sin åsikt angående det urgamla problemet och föreslog några små knep för att hitta lösningar. Låt oss se vad han rekommenderar och hur vi kan hämta inspiration från hans tips för att övertyga våra barn om att variera sin kost.

Advertisement

Experternas råd...

Experternas råd...

Pxfuel

Miguel Maestre är en välkänd spansk kock som bosatt sig i Australien och talar i en intervju om ett problem som de flesta föräldrar står inför. Hur övertygar man sina barn att äta grönsaker?

1. Det är viktigt att först och främst låta dem delta i valet av grönsaker. Att introducera olika sorter, se var de kommer ifrån samt förstå hur de föds och växer, är ett bra sätt att bli bekant med dem, enligt kocken. Vi får inte bara ge dem färdiglagade rätter, utan låta dem vara en del av skapandet. Kanske ta med dem till en gård, eller odla grönsaker tillsammans i trädgården hemma, eller på terrassen. Det finns många sätt och de kan alla göra skillnad.

2. Förbered dem tillsammans. Att sätta sina barn i arbete i köket, låta dem experimentera med nya aktiviteter, lära dem att skölja, skala och skära grönsaker är ett sätt att få dem att känna sig delaktiga. På så sätt kommer de att känna sig som att de är en del i processen, de kommer att vara mer benägna att äta det de själva har skapat, inklusive grönsaksrätter.

Vilka andra saker kan man göra?

Vilka andra saker kan man göra?

Pxfuel

3. Att äta tillsammans är också väldigt viktigt. Att sitta vid bordet med dina barn eller barnbarn är det bästa sättet att uppmuntra dem att äta det du äter. Att dela det ögonblicket är viktigt för att trigga igång något positivt i deras sinnen och hjälpa dem att acceptera olika typer av maträtter.

4. Att prova mat från hela världen är ett viktigt steg för våra barn. Du behöver inte begränsa dig till att alltid låta dem prova bara några få smaker, utan att istället försöka vänja deras smaklökar vid andra rätter är det bästa sättet att få dem att acceptera kostförändringar.

Det här är bara några förslag från någon som har lyckats med sina egna barn, i det här fallet kocken Miguel Maestre, men det finns många andra sätt att se till att barn börjar uppskatta grönsakernas varierade smaker. Har du något bra knep för hur man övertygar sina barn att äta mer grönsaker? Skulle du kunna tänka dig att dela dem med oss?

Advertisement