Använder du hushållspapper i köket? Här är 4 anledningar till att du inte borde göra det

av Titti Carlberg

08 September 2023

Använder du hushållspapper i köket? Här är 4 anledningar till att du inte borde göra det
Advertisement

Det finns handlingar som vi utför dagligen, som är så ingrodda i våra liv att vi inte ens tänker på att vi gör dem. Detsamma gäller för användning av föremål, vi uppmärksammar dem inte längre. Vi använder vissa av dem med sådan naturlighet att vi nästan inte längre märker hur mycket de slits eller hur mycket de kan "skada oss".

Har du, till exempel, någonsin märkt hur pass mycket hushållspapper du använder dagligen i köket (om du använder det)? Det är en av de saker som är väldigt användbart och fullkomligt ofarligt, men kan vi vara säkra på det? Låt oss reda ut det tillsammans.

Advertisement

Hushållspapper: hur mycket använder vi dagligen av det?

Hushållspapper: hur mycket använder vi dagligen av det?

I hemmen och köken hos många finns det berömda absorberande pappret. En sak som säkerligen är en allierad i vår kamp mot kladd. Mångsidigt och superbekvämt, detta papper är väldigt populärt i hemmiljöer och många använder det. Det verkar vara den perfekta lösningen för att "fånga" smutsfläckar, torka, lagra och mycket mer. Men kan vi vara säkra på att det är bra att använda överdrivet mycket av det.

Vissa människor tycker inte det och deras skäl verkar vara mer än giltiga.

Advertisement

Varför kan hushållspapper vara skadligt?

Varför kan hushållspapper vara skadligt?

Wikimedia

  1. Först och främst när vi använder absorberande hushållspapper måste vi vara noga med att inte använda det på ömtåliga matporslin. I synnerhet även till silverbestick, eller i varje fall på de som hör till den vackra servisen som vi bryr oss mycket om. Den grova delen av papperet kan repa besticken, vilket skulle vara väldigt irriterande, samt fult.
  2. För det andra missbruka inte dess användning på träytor. Om man till exempel har spillt olja och torkar bort det med hushållspapper, torkar man inte bara upp oljan utan dessutom lite av materialets skyddande lager. Detta, uppenbarligen i det långa loppet och inte omedelbart, kan modifiera ytan och förstöra den.
  3. Det är inte särskilt lämpligt att använda detta papper för att torka eller göra ren knivar. Först och främst kan dess tunna natur kan skapa problem för oss. Papperet kan gå sönder när knivbladet passerar och skada oss. Därför är det bättre att inte använda det till detta ändamål.

Hur och med vad ska man byta ut det?

Hur och med vad ska man byta ut det?

4. Hushållspapper är inte direkt miljövänligt, när man tänker efter. Vi vet mycket väl att användningen av naturliga element används ofta för engångsbruk, och att det är det som är ansvarigt för den alltmer ökade produktionen av sopor. Det skulle därför vara tillrådligt att använda något som håller över tid och som inte slängs efter bara en användning.

Så hur ersätter man denna ofelbara allierade i hushållsstädningen? Det mest ekologiska, effektiva och användbara valet är bomulls- eller mikrofiberdukar. Tvätt- och återanvändbara flera gånger, dessa trasor är ett utmärkt substitut för absorberande papper, de är miljövänliga, skadar inte besticken och framför allt hjälper de oss att spara pengar. Att använda mycket hushållspapper är en stor kostnad i ekonomiska termer. Att ersätta det med återanvändbara trasor kan dessutom vara ett bra drag för att spara på innehållet i plånboken.

Använder du det regelbundet eller föredrar du trasor?

Advertisement