Du bör aldrig hänga dina kökshanddukar på ugnsluckans handtag av hygieniska skäl

av sofia

30 Juli 2023

Du bör aldrig hänga dina kökshanddukar på ugnsluckans handtag av hygieniska skäl
Advertisement

Ibland finns det vanor som sitter så djupt rotade att det är svårt att ändra dem. De blir en del av vår rutin och därför funderar vi kanske inte ens över huruvida dessa handlingar faktiskt är så säkra som vi trodde. Tänk bara på hur du borstar dina tänder eller tvättar dina händer noga: det finns många människor som gör detta halvdant, men tror att de gör det ordentligt.

I köket, där renlighet och hygien är avgörande, finns det många saker som vi gör nästan omedvetet, vilket utsätter vår egen hälsa, samt våra familjemedlemmars och eventuella gästers hälsa för onödiga risker. En av dessa brukar vara bland det första man ser när man går in i köket.

via Sciencedaily

Advertisement
Du bör aldrig hänga dina kökshanddukar på ugnsluckans handtag av hygieniska skäl - 1

Det är ganska vanligt att låta kökshandduken, på vilken vi torkar händerna som kan vara blöta med vatten och smutsiga med matrester, ligga eller hänga lite var som helst i köket.

En köksandduk placeras ofta på olika platser runt hela rummet och även när du är mer uppmärksam tenderar du att hänga den på fel ställe: handtaget på ugnsluckan. Är vi verkligen säkra på att det är det bästa stället att hänga en kökshandduk på?

Det största problemet är att, eftersom den används mycket ofta - om än bara under några sekunder - är det lätt att den kommer i kontakt med många bakterier. Inget är enklare: du kanske rör vid rått kött, sedan tvättar du händerna väldigt snabbt (utan att ens använda tvål) och torkar lika snabbt av dem på en kökshandduk. På ett ögonblick är skadan skedd.

Advertisement
Wallpaperflare

Wallpaperflare

Dessutom är det mycket troligt att även när du inte är i direkt kontakt med handduken, kan den fortfarande sprida bakterier och av denna anledning är det mycket viktigt att placera den på "rätt plats". Bara genom att öppna ugnen vars lucka tenderar att slutligen nå ett "horisontellt" läge, kommer den att nudda marken om vi har vikt den och placerat den på luckans handtag.

Som en följd kommer vi att ha tillgång till en användbar handduk, som alltid är bra att ha inom räckhåll, men som dock är full av bakterier som kommer direkt från golvet. Bland alla de bakterier som finns på kökets ytor och livsmedel som inte tvättas ordentligt kommer risken att drabbas av matförgiftning att öka avsevärt.

För att undvika detta bör handdkar, disktrasor och liknande placeras på speciella krokar, gärna långt borta från alla hushållsapparater! Vi råder dig därför att vara uppmärksam i detta avseende, att tvätta både händer, mat och kökshanddukar på bästa möjliga sätt och ofta.

Advertisement