Hur man sparar på räkningen genom att laga mat på ett "smart" sätt

av sofia

25 September 2023

Hur man sparar på räkningen genom att laga mat på ett "smart" sätt
Advertisement

Det är aldrig fel tidpunkt för att prata om sparande. Pengarna tycks aldrig räcka till och det är därför mycket användbart att känna till knep och strategier som hjälper oss att undvika onödigt slöseri. En av de största utgifterna när det gäller skötseln av ett hus är elräkningen. Den tenderar att väga tungt på folks axlar.

Men vi kan åtminstone begränsa utgifterna lite för att spara pengar på ett effektivt sätt. En första viktig "nedskärning" som vi kan göra gäller förbrukningen av el eller gas under matlagningen. Låt oss kika på hur.

Advertisement

Spara pengar på matlagning

Spara pengar på matlagning

Att spara el eller gas när man lagar mat är det första grundläggande steget och detta är möjligt genom att ångkoka mat. Ett effektivt sätt att minska förbrukningen är att använda en ångkokare, ett verktyg som tillåter dig att laga olika livsmedel samtidigt på en enda spisplatta, vilket bidrar till en betydande besparing av resurser.

Du kan till exempel laga grönsaker, ris och kött i ångkokaren. Baljväxter kan tillagas i en del, medan ett annat livsmedel kan tillagas i en annan. Att ångkoka är också en mer hälsosam metod för att tillaga smakrika men lätta rätter.

När det gäller mat som kräver mycket lång tillagning går det att använda andra typer av knep. När det gäller baljväxter är det till exempel möjligt att förkorta koktiden genom att blötlägga dem några timmar innan själva tillagningsprocessen. Detta kommer att göra matlagningen snabbare och mer effektiv. Men detta är inte allt.

Advertisement

Knep för att spara på räkningarna

Knep för att spara på räkningarna

Freepik

Ett annat tips för att spara el är att utnyttja eftervärmen från ugnen. När det är några minuter kvar till slutet av tillagningen kan du stänga av ugnen. Ugnens inre väggar fortsätter att avge värme och maten kommer att lagas även efter det att apparaten stängts av!

Ett enkelt men effektivt knep är att placera kastrullen med vatten för att koka nära en värmekälla, som ett element, en spis eller öppen spis, innan du sätter på spisen. På detta sätt kommer vattnet att nå kokpunkten snabbare, vilket minskar el- eller gasförbrukningen. Även användningen av ett lock kan fylla samma funktion, då det påskyndar koktiden för vattnet och tillagningen av rätter i största allmänhet.

Slutligen, ett mycket användbart råd som vi skulle vilja ge dig är att ta ut mat från kylskåpet ungefär en halvtimme innan du ska laga den eller värma upp den. Det kan verka banalt, men det gör att maten når en temperatur som ligger närmare rumstemperatur, vilket underlättar uppvärmningen eller tillagningsprocessen och därför minskar gasförbrukningen.

Genom att vidta dessa enkla åtgärder vid matlagningen är det därför möjligt att avsevärt minska räkningarna för el eller gas på lång sikt. Vi hoppas att dessa tips kommer att vara användbara för dig och att även du kan omorganisera ditt kök för en mer effektiv användning av dina energiresurser.

Advertisement