Lyckas du inte rengöra dina brända kastruller? Prova dessa knep ska du se att du får utmärkta resultat

av sofia

13 September 2023

Lyckas du inte rengöra dina brända kastruller? Prova dessa knep ska du se att du får utmärkta resultat
Advertisement

När man lagar lunch eller middag är det vanligt att det går åt flera kastruller eller stekpannor och det är lika vanligt att små olyckor kan inträffa. Har det någon gång hänt dig till exempel att du har svarat i telefon eller att det har ringt på dörren medan du har något på spisen? Vad hände vid de tillfällena? Blev du distraherad och slutade det kanske med att maten fastnade på botten av pannan och lämnade den där irriterande brända hinnan?

När det väl har hänt verkar det nästan omöjligt att bli av med det och ibland tror man att den enda lösningen är att slänga kastrullen. Gör det inte. Idag ska vi dela nåra smarta husmorsknep för att lösa detta problem.

Advertisement

Hur kan man fixa brända kastruller och stekpannor?

Hur kan man fixa brända kastruller och stekpannor?

austinevan/Wikimedia

Att experimentera i köket är ett sätt att både njuta av utmärkta rätter och att koppla av genom att göra något trevligt. Ibalnd kan dock något oväntat ske och det krävs inte mycket för att små eller stora olyckor ska inträffa. Det händer till exempel inte sällan att botten på pannan vi just har använt blir helt bränd. Förutom att ha förstört maten vi lagade, verkar det nästan som att kastrullen eller stekpannan också borde slängas i dessa fall.

Helt svart och täckt av inbränd mat verkar den oåterkallelig, men så är inte fallet. Det finns de som räddar dem med hjälp av kemiska produkter som finns att köpa i butiker runt om i världen, men detta är inte det enda sättet att råda bot på detta problem. Det finns många husmorsknep som kanske inte alla känner till, men som definitivt är effektiva. Som exemplevis vad? Låt oss kika på två av dem.

Advertisement

Här kommer några smarta knep för att göra rent brända kastruller

Här kommer några smarta knep för att göra rent brända kastruller

Edward Kimber/Flickr

När vi lagar mat kan det hända att vi blir distraherade för ett ögonblick, det räcker med lite för att allt ska bli förstört. Det är normalt att bränd mat fastnar på kanterna i dessa lägen, men särskilt på botten av kastrullerna. Låt oss dock vänta ett ögonblick innan vi kastar dem. Det är sant att det i vissa fall inte är möjligt att återställa dem, men innan man fattar några drastiska beslut är det bättre att försöka med dessa snabba och enkla knep.

Den första knepet är att ta till citroner. Det är ett naturligt avfettningsmedel som är utmärkt för rengöring av disk, men få människor vet att de också kan användas för att bekämpa brända avlagringar.

Denna metod passar både för grytor och ungsplåtar och går ut på att ta en eller två citroner, pressa dem och ställa saften åt sidan en stund. Fyll sedan den brända behållaren med vatten tills smutsen är täckt och tillsätt citronsaften. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter vid en temperatur på minst 120° och vänta tills beläggningarna smält. Efteråt kan du ta bort resterna med en svamp och gör rent ordentligt.

Så här får du bort det

Så här får du bort det

Aqua Mechanical/Flickr

Men detta är inte den enda gör-det-själv-metoden för att rädda brända kastruller. Det finns en annan ännu mer effektiv metod, som går ut på att använda ett annat naturligt rengöringsmedel: bikarbonat. Även bikarbonat med sin slipande förmåga kan vara användbar för denna typ av rengöring. För att omsätta denna metod i praktiken behöver du bara vatten och bikarbonat.

Ta dessa två ingredienser och blanda dem. Tillsätt bara en tesked bikarbonat i vattnet för att skapa en jämn blandning som du kommer att sprida ut på det drabbade området. När detta är gjort, ställ kastrullen på värmen och vänta tills blandningen kokar upp. Vartefter vattnet värms kommer de brända avlagringarna att lossna från kanterna och bli lättare att ta bort.

När du är klar, töm ut det smutsiga vattnet och ta bort resterna med en trasa. Nu kommer din kastrull eller stekpannan att vara som ny igen. Kände du redan till det här tricket?

Advertisement