Sängkuddar: hur du väljer den som passar din madrass bäst

av Titti Carlberg

10 September 2023

Sängkuddar: hur du väljer den som passar din madrass bäst
Advertisement

För att möta varje dag på bästa sätt behöver vi vakna utvilade och fulla av energi varje morgon. Att sova gott är därför ett grundläggande krav för människors psykofysiska hälsa och det innebär att man bör samla tillräckligt många timmar av vilsam sömn under natten.

Av vital betydelse för detta ändamål är sängen som vi sover i och framför allt kudden vi använder. Kanske är vissa inte medvetna om det - kanske tar de helt enkelt inte hänsyn till vikten av det - men en obekväm kudde, olämplig för oss, kan allvarligt påverka kvaliteten på sömnen med alla konsekvenser som kan uppstå. 

Låt oss se den här användbara guiden om hur man väljer den mest lämpliga kudden utifrån behov.

Advertisement

Råd om hur man väljer den mest lämpliga kudden

Råd om hur man väljer den mest lämpliga kudden

Freepik - Not the actual photo

En idealisk kudde måste stödja hela huvudet och nacken vilket innebär att lätta på all "stress" som ackumuleras i nackens område och mer allmänt i ryggraden: nacken bör förbli något upphöjd, så att musklerna kan slappna av och främja en god andning.

Naturligtvis spelar även madrassen en avgörande roll för vila och för att förebygga eventuella fysiska besvär på grund av fel hållning som antas under natten. Det finns många olika sorter och för allas plånböcker. Ett första tips vi skulle vilja ge dig är att som en generell regel, ju fastare madrassen är, desto högre bör kudden vara.

Däremot för en mjukare madrass skulle det vara att föredra en tunnare kudde. Men även den ställning vi antar när vi sover är också en faktor att ta hänsyn till: sover du på sidan är en lite tjockare kudde att tänka på, sover du på rygg är en tunn kudde lämpligare.

Men även kuddens material är viktigt, låt oss se vilken som passar bäst utifrån de behov man har.

 

Advertisement

Förbättra din sömn och undvik nack- och ryggsmärtor

Förbättra din sömn och undvik nack- och ryggsmärtor

Freepik - Not the actual photo

Kuddar som har polyesterfiber vaddering är mer lämpade för tunna och smala kroppar, medan de med polyuretanskumvaddering rekommenderas för dem som är lite robusta och de som helst sover på sidan. Däremot är skumkuddar mindre ventilerade och därför mindre lämplig under varma nätter.

Polyuretanskum kan dock garantera längre hållbarhet, men på grund av dess kompakthet är den inte särskilt lämplig för dem som är vana att sova på rygg. Om man vanligtvis sover på sidan kommer den rätta kudden att vara hård och av medelhög tjocklek, men gjord med latexskum. För alla som föredrar att sova på magen skulle det vara bättre att välja en mindre tjock kudde och av gåsdun eller syntet.

Den perfekta kudden finns dock inte och för att välja rätt måste man alltid ta hänsyn till sina vanor. Slutligen för att säkerställa en lugn och djup sömn skulle det vara tillrådligt att ha så mörkt som möjligt i sovrummet: mobiltelefoner och andra elektroniska enheter utrustade med en skärm bör läggas undan minst en timme innan man lägger sig till sängs för att inte stimulera hjärnan att inte kunna somna.

Advertisement