Rengöring med gummihanskar på kanske inte alltid är den bästa lösningen

av Titti Carlberg

09 September 2023

Rengöring med gummihanskar på kanske inte alltid är den bästa lösningen
Advertisement

För att utföra vanlig städning, men även för en grundlig djuprengöring använder många handskar. Engångshandskar i latex, gummi med mera. Faktum är att tanken på att komma i kontakt med bakterier eller smuts i allmänhet inte är idealisk och dessutom skyddar användningen av dessa handskar vår hud från de mest aggressiva rengöringsmedlen. Så det finns inget bättre än att sätta på sig dem när man sätter igång med "jobbet", det är ialla fall vad man tror. Men så är det inte.

Det verkar faktiskt som att det finns "kontraindikationer" med att använda gummihandskar för ofta. Låt oss analysera för- och nackdelarna i detalj.

Advertisement

Användning av gummihandskar för rengöring och hygien i hemmet

Användning av gummihandskar för rengöring och hygien i hemmet

katemangostar/Freepik

Vi har ovan nämnt skälen till att bära handskar under städningen: å ena sidan säkerställer de tillräckligt skydd för händerna från de giftiga ämnena som finns i vissa rengöringsprodukter, å andra sidan undviker vi att komma i direkt kontakt med smuts som till exempel hår i avloppet, mögliga områden och kladdiga stekpannor.

Faktum är att gummi fungerar som ett skyddande lager för hud och naglar, och "isolerar" från bakterier och mikrober. Dessutom - om man tänker efter lite - förhindrar de att man blir smutsig om händerna eller tappar smycken som till exempel ringar (om man inte föredrar att ta av sig dem innan). Att aldrig använda handskar innebär en stor risk att händerna oundvikligen förstörs: de blir torra, sträva och nariga.

Ändå råder vi dig att inte använda dem överdrivet ofta och att inte bära dem varje gång du ska göra rent ett litet föremål. Varför? Det är lätt att svara på.

Advertisement

De negativa effekterna av att bära gummihandskar för ofta

De negativa effekterna av att bära gummihandskar för ofta

Freepik

Att bära gummihandskar varje gång du ska rengöra något har sina nackdelar: gummilagret tillåter inte huden att andas och orsakar svettning som i sin tur kan utlösa hudirritation.

När det gäller frågan om rengöringsmedel är den mest korrekta "formeln" följande: om du använder ett inte särskilt aggressivt medel, är det mycket troligt att du klarar dig utan handskar. Detta gäller ännu mer för dem som städar med naturliga huskurer och därför behöver oroa sig mindre för irritation och inflammationer. I vilket fall som helst rekommenderar vi att inte bära dem under mer än en tidsperiod från 20 till 30 minuter just för att undvika att stöta på den här typen av problem.

En annan faktor att tänka på när man återanvänder återanvändbara handskar är att noggrant rengöra dem: de bör saneras ordentligt för att undvika spridning av mikrober och bakterier. Om du föredrar att använda "engångshandskar" har vi dåliga nyheter även i det fallet: dessa bidrar oerhört till föroreningar... Återanvändbara handskar med bomullsfoderär en bra kompromiss, var bara noga med att få dem i rätt storlek: de får inte vara för små för att säkerställa att huden kan andas.

Nackdelarna med dessa handskar bevisar att det inte automatiskt är bättre att använda dem varje gång du ska städa ditt hem. Alla borde själva utvärdera när de faktiskt är nödvändiga och när man klarar sig utan dem. Kom i alla fall ihåg att tvätta händerna noga med tvål och vatten efter städningen och undvik kontakt med ansikte och ögon innan du gör det.

 

Advertisement