6 mycket vanliga symptom som skulle kunna vara kopplade till hypotyreos

av sofia

02 Juni 2023

6 mycket vanliga symptom som skulle kunna vara kopplade till hypotyreos
Advertisement

Sköldkörteln är en endokrin körtel som har mycket små dimensioner i proportion till människokroppen, men ansvarar för några mycket, mycket viktiga funktioner som rör vår hälsa. Den berömda "fjärils"-körteln, som den även kallas på grund av sin speciella form som består av en central del och två sidolober, reglerar funktionen hos många celler i vår kropp. Det är därför den, när det inte fungerar som den ska, kan orsaka ett flertal irriterande symtom som gör oss både trötta och orkeslösa.

Känslan av att på något sätt vara "bromsad" i kropp och sinne är nära kopplad till hur väl vår sköldkörtel fungerar, av denna anledning, om energin är låg liksom produktionen av sköldkörtelhormon, befinner vi oss i ett tillstånd av hypotyreos och vi måste genast uppsöka läkare och ta prover för att förstå exakt vad som är fel.

Låt oss tillsammans ta reda på vilka som är de vanligaste symtomen på hypotyreos. 

via Healthline

Advertisement

6 tecken och symptom som skulle kunna vara kopplade till hypotyreos

6 tecken och symptom som skulle kunna vara kopplade till hypotyreos

tr.newsner.com

1. Onormal trötthet. Om du känner dig trött och tycker att du inte har tillräckligt med energi för att klara dagen, är det troligt att något inte är som det ska med dina sköldkörtelhormoner och att din kropp saknar rätt bränsle för att orka med. När detta sker är det vanligaste symtomet som kan uppstå en konstant trötthetskänsla, även efter att ha sovit i flera timmar. Vi syftar då inte på något som endast är tillfälligt, utan på ett konstant och störande tillstånd som saktar ner våra dagar.

2. Känner kyla mer. När du inte förbränner många kalorier på grund av att dina sköldkörtelfunktioner bromsas, tenderar du att känna dig mycket kallare än normalt, även när vädret är bra och du borde vara helt bekväm.

3. Viktökning. Hypotyreos kan orsaka överdriven ackumulering och upptag av fett som tillsammans med bristen på styrka och den därav följande benägenheten att sitta still, verkligen främjar viktökning. Om du, trots att du följer en balanserad kost och tränar regelbundet, lider av denna problematik borde du rådfråga din läkare.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

4. Håravfall. Även detta kan vara ett tecken på hypotyreos. När cellerna inte lyckas regenerera sig med samma konstanthet och processen saktar ner avsevärt, kan det hända att håret, som ständigt förnyas, inte växer tillbaka med samma hastighet, vilket skapar en onormal förlust. Var också uppmärksam på beröringen: om håret känns strävare än vanligt, kan det finnas en koppling mellan obalans i sköldkörtelfunktionen och hårbotten.

5. Humörsvängningar och depression. Om du känner dig mer nere än vanligt och mentalt trött är det alltid bra att rådfråga en läkare. I dessa fall kan orsaken vara kopplad till en onormal funktion av sköldkörteln, brist på energi och den därav följande känslan av att inte klara av dagliga utmaningar, även ur moralisk synvinkel.

6. Muskel- och ledvärk. Att inte känna sig stark, att ha värkande ben, armar eller andra delar av kroppen kan vara ett symptom på hypotyreos. Om sådana tillstånd kvarstår är det viktigt att uppmärksamma dem och rådfråga en specialistläkare.

Andra små tecken kan vara ledtrådar om detta tillstånd som torr hud, koncentrationssvårigheter, minnesbrist eller förstoppning. Det viktiga är att vara uppmärksam på dessa tecken om det inte har skett några andra förändringar i ens dagliga liv som skulle kunna vara orsaken bakom, och att kontakta en läkare för att genast få behandling.

OBS: Vi påminner dig om att den här artikeln endast skrevs i informativt syfte. Undvik självdiagnoser och egna behandlingar, om du uppvisar symtom, kontakta alltid en läkare!

Advertisement