Detta är varför du aldrig ska lägga plast i mikrovågsugnen, inte ens när du uppmanas göra det

av Titti Carlberg

06 September 2023

Detta är varför du aldrig ska lägga plast i mikrovågsugnen, inte ens när du uppmanas göra det
Advertisement

Det har gått ett tag nu sedan en ny hushållsapparat dök upp på marknaden: mikrovågsugnen. De finns i praktiskt taget varje hem och varför går snabbt att förklara: det är en väldigt ekonomisk apparat som förenklar vardagslivet för dem som inte gillar att dyka ner i komplicerade recept när det handlar om matlagning.

Den används dock främst för att värma mat men det finns även de som tillagar maten direkt i den. För att göra detta finns det några enkla regler som bör följas: det handlar om ens hälsa.

via Wired

Advertisement

Plast i mikron? Ja eller nej?

Plast i mikron? Ja eller nej?

Alla vet nog att, oavsett vilken mat vi vill värma upp eller tillaga, bör vissa behållare alltid undvikas.

Använd aldrig metall eller aluminiumfolie i mikron: som namnet antyder verkar den genom att sända ut vågor som produceras av apparaten, men metaller reflekterar dessa vågor, vilket förhindrar att maten värms upp. Dessutom finns det en stor risk för kortslutning och skador på apparaten, den kan till och med fatta eld.

En annan sak är den som handlar om plastbehållare. Många använder tupperwarebehållare som ska vara idealiska för apparaten: vissa av dem har bara tre linjer inuti, vilket ska betyda att behållaren i fråga kan användas i mikrovågsugnen, men det avråds starkt från att göra det!

Advertisement

Effekten av plast i mikrovågsugnen

Effekten av plast i mikrovågsugnen

Wallpaperflare

Forskare vid University of Nebraska-Lincoln har studerat mängden mikro- och nanoplast som kan läcka ut i maten om du värmer den i mikron i en plastbehållare. Mikroplaster definieras generellt som de plastpartiklar som är mindre än fem millimeter.

Enligt studien, om du ställer en plastbehållare med mat att värma upp i mikron, i minst tre minuter, kan upp till 4,2 miljoner mikroplastpartiklar och 2,1 nanoplastpartiklar lossna från bara en kvadratcentimeter av dess yta! Som författarna till studien skriver och understryker är detta den mängd som hamnar i maträtten först efter flera månader i kylskåpet eller i rumstemperatur genom samma behållare.

Av detta är det tydligt hur skadligt det kan vara att värma och laga mat i plastbehållare, oavsett plastsort. Därför råder vi dig att använda de som är i glas (särskilt pyrex), porslin utan metalldekorationer och terrakotta så länge de är fria från springor.

Kände du redan till detta? 

Source:

Pubmed

Advertisement