Experiment att göra hemma: ta reda på om din katt är höger- eller vänstertassad

av Titti Carlberg

05 September 2023

Experiment att göra hemma: ta reda på om din katt är höger- eller vänstertassad
Advertisement

Oavsett om du tar tag i en burk, håller telefonen mot örat under ett samtal eller skakar någons hand är en sak säker: du kommer att använda din dominerande hand. Med detta menar vi handen, som du instinktivt tycker är bekvämare att använda, med vilken du har mer styrka och snabbhet.

Tydligen har våra vänner katterna också en "dominant tass", låt oss tillsammans se vilken det är och få reda på om din katt är höger eller vänstertassad.

via Nationalgeographic

Experiment att göra hemma: ta reda på om din katt är höger- eller vänstertassad - 1

Även katter (oavsett vad vissa säger) har mycket att göra under sina dagliga rutiner och under vissa av deras mer krävande aktiviteter, som till exempel jakt, tenderar de att använda en tass snarare än den andra.

Två forskare Deborah Wells och Sarah Millsopp, insåg detta och ville undersöka det vidare: de genomförde ett intressant experiment på 41 katter, varav 20 honor och 21 hanar.

Experimentet var lika enkelt som det var effektivt: en saftig bit tonfisk placerades i ett glas och katten fick göra sitt bästa för att få upp delikatessen. Resultaten var otroliga! 

Advertisement

Alla honor använde sin högra tass för att "fånga sitt byte", medan alla hankatterna, utom en, använde sin vänstra tass. Det märkliga resultatet fick de två forskarna att misstänka att det faktum om djuret är vänster- eller högertassad berodde på dess kön.

Följaktligen undersökte de saken, de distraherade katterna med olika lekar för att de inte skulle bli uttråkade, men denna gång var slutsatsen de drog en helt annan: katterna, oavsett kön, jagade efter bollar och leksaksmöss, men vid detta tillfälle var det inte möjligt att fastställa en övervägande användning av en dominant tass.

Så de drog slutsatsen att endast för mer komplexa uppgifter finner katten att den använder sin "favorittass". Så om du vill försöka ta reda på vilken som är din katts dominerande tass, kan du prova att utföra ett experiment som liknar det som de två forskarna gjorde: göm en bit kattgodis i ett glas eller i en behållare där katten inte kommer åt den så lätt med nosen och observera med vilken tass den försöker få tag på biten, det kan vara den dominanta tassen!

Advertisement