Varför växer naglarna på händerna snabbare än de på fötterna? Experterna förklarar

av sofia

14 September 2023

Varför växer naglarna på händerna snabbare än de på fötterna? Experterna förklarar
Advertisement

Att iaktta vår kropp och lägga märke till förändringar är normalt, men det finns saker som vi knappt uppmärksammar, eller kanske märker, men inte funderar över varför de inträffar. Kanske tror vi att vi inte är de enda och att andra också upplever samma saker och ställer därför inte så många frågor. Vissa tycker dock om att ta reda på detaljerna och är intresserade av vad som händer i kroppen varje dag.

Har du till exempel någonsin märkt och undrat varför fingernaglar växer mycket snabbare än tånaglar? Svaret är väldigt intressant.

via Medium

Varför växer fingernaglar och tånaglar i olika takt?

Varför växer fingernaglar och tånaglar i olika takt?

andy_5322/Flickr

Om du märker att något förändras i din kropp eller något som verkar vara "onormalt" oroa dig inte, försök istället förstå varför vissa saker inträffar. Vet du till exempel varför fingernaglar växer mycket snabbare än tånaglar? Hur många har ställt sig denna fråga utan att kunna ge något svar? Det är dags att vi tar reda på varför.

Många studier har genomförts under åren och många experter inom området har försökt ge ett definitivt svar på denna fråga, men det var inte så enkelt som det verkade.

Den första motiveringen pekar på den så kallade "traumateorin". Vad betyder detta? Experterna förklarar att enligt laboratorieobservationer används händerna mycket mer än fötterna, de "slits ut" mer och detta skulle skapa de trauman som teorin har fått sitt namn ifrån. Dessa trauman är inte sår, som vi felaktigt skulle kunna tro, utan är bara kopplade till användningen av händerna. Dess användning gynnar en snabbare och mer konstant tillväxt av naglarna.

Vilket tvärtom inte händer med fötterna. Det är sant att de används mycket när man går, men det är också sant att de är inneslutna i skor och därför skyddade. Detta skulle bromsa tillväxten av naglarna som, eftersom de inte är stressade, inte känner samma behov av att växa snabbt för att ersätta de gamla delarna.

Advertisement

Det här är orsaken...

Det här är orsaken...

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Den andra hypotesen till varför tånaglar växer mindre snabbt än fingernaglar rör det venösa trycket. Eftersom händerna är placerade mycket närmare hjärtat än fötterna, skulle händerna få mer venös vätska och trycket skulle gynna en snabbare tillväxt. Detta märks även om man kikar på den kraftiga återväxten under de varmare perioderna på året, jämfört med de kalla. När det är vinter är trycket långsammare och detta skulle sakta ner tillväxten hos naglarna, även när det gäller fingernaglarna.

Sedan, beroende på om du är högerhänt eller vänsterhänt, kanske du märker att den dominerande handens naglar växer snabbare än de andra.

Hade du någonsin lagt märke till skillnaden eller är det första gången du funderar över det?

Advertisement