Rosers hemliga betydelse: varje färg symboliserar en exakt känsla och ett budskap

av sofia

23 September 2023

Rosers hemliga betydelse: varje färg symboliserar en exakt känsla och ett budskap
Advertisement

Rosor, med sin förtrollande skönhet och goda doft, är verkligen en klassisk och tidlös symbol för kärlek. Men kanske är det inte alla som vet att denna vackra blomma har ett tyst språk inom sig med en unik innebörd och symbolik.

Den röda rosen är förmodligen den mest kända, den obestridda gåvan som kärleksbevis i kända böcker och filmer. Men det finns mycket mer än de klassiska klyschorna att känna till när det gäller denna kända blomma som verkligen inte behöver någon introduktion. Dessa blommor är bärare av djupa budskap och känslor som talar direkt till hjärtat.

via Homefortheharvest

Det hemliga budskapet bakom rosornas färger

Det hemliga budskapet bakom rosornas färger

Rawpixel

Allt är en fråga om kunskap, man vill ju absolut inte framstå som okunnig eller olämplig genom att förmedla fel budskap, eller hur? Varje färg representerar en, eller snarare en uppsättning mycket specifika betydelser. Nog med tvivel och missförstånd, låt oss se vad varje färg på denna mycket uppskattade blomma motsvarar.

Den orange rosen har en ganska speciell färg, med en speciell symbolik: den representerar entusiasm, lust att leva och glädje. Den ges vanligtvis som en gåva för att uttrycka uppskattning mot en person du respekterar och som du känner beundran för.

Advertisement

Röd ros

Den röda rosen är förvisso den mest kända blomman och dess betydelse är känd av de flesta: den representerar kärlek i sitt mest passionerade tillstånd, den är en symbol för en "brinnande" kärlek som förtär sinne och kropp, en hyllning till en intensiv och otyglad känsla.

Denna färg passar som gåva till en person för vilken vi har starka känslor som kommer från den mest intima och romantiska delen av vår själ. Den bör ges till någon man älskar djupt.

Lila ros

En lila ros är en annan ros som sällan syns, så att säga, och därför är det inte många som känner till dess betydelse. Färgen i sig är elegant och lyxig och har en liknande symbolik. Dess innebörd är förknippad med en oväntad förälskelse, som fångar, fascinerar och förtrollar på ett ögonblick. Den representerar inte bara en känsla av förtrollning, utan kan också vara en symbol för lyx, adel och mystik.

En lila ros är en djärv och "komplicerad" blomma att hantera med tanke på dess komplexa natur, men vi skulle råda dig att ge den som en gåva till en person du känner väl och som du vill förmedla dess betydelse i ditt liv.

Vit eller rosa ros

Låt oss nu prata om den vita rosen. Denna påminner om själens renhet, vänlighet, oskuld och enkelhet. Denna färg varierar dock sin betydelse beroende på vem och i vilket sammanhang den ges som gåva: vid ett dop eller för ett barns födelse kommer den att uttrycka glädje, en ny början, men om den ges som gåva till en vuxen kommer det att betyda evig kärlek!

En rosa ros indikerar istället tillgivenhet, delaktighet och tacksamhet och den passar därför att ge till en person som står oss väldigt nära.

Gul eller blå ros

Gul eller blå ros

Wallpaperflare

Det här är en av de mest kontroversiella och mest "känsliga" färgerna när man talar om rosor, nämligen den gula rosen då den har väldigt olika innebörd baserat på kulturen i ditt land. I allmänhet representerar den vänskap och lycka. Men i vissa länder kan gula rosor också vara en symbol för svartsjuka eller svek. Så det är viktigt att tänka på kulturella sammanhang när man ger gula rosor!

En helt annan historia är istället blåa rosor. Denna ros är vacker och - ibland till och med svår att hitta - det är en blomma som indikerar sällsynt skönhet, som representerar renhet, mystik och unikhet på samma gång. Det är därför svårt att hitta ett väldefinierat tillfälle att ge en i present, vi råder dig att göra det vid viktiga tillfällen och prestigefyllda evenemang.

Advertisement

Svart ros

Den svarta rosen är kanske den färg som ses minst ofta på grund av sin mörka färg och förknippas med sorg, med något mörkt och hotfullt. Och faktiskt ett av de tillfällena när du köper svarta rosor är just när du vill säga hejdå till en person som inte längre är med oss... men det finns mer.

Denna blomma, som kan tyckas vara "makaber", är också elegant och magnifik på sitt sätt och den kan också representera styrka och radikal förändring.

Nu är du redo att överraska alla i din omgivning med rosor i de mest varierande och vackra färgerna tack vare kunskapen om deras symbolik, vad väntar du på?!

Advertisement