Här är 5 sanningar som bara introverta människor kan förstå

av Titti Carlberg

11 September 2023

Här är 5 sanningar som bara introverta människor kan förstå
Advertisement

Den mänskliga naturen är väldigt komplex, känslorna och karaktären vi utvecklar beror på så många faktorer att det inte finns tillräckligt med böcker för att försöka vara tillräckligt medveten i ämnet. För att förenkla så mycket som möjligt - så att säga - är att ingen är lik en annan, även om det för sanningens skull vore mer passande att säga att vi är alla olika.

Vi kan i alla fall klassificera, så att säga, två makrogrupper av människor: extroverta och introverta. Två ganska generiska definitioner. Men en idé är att: den första gruppen inkluderar de som älskar att umgås med andra, är spontana och inte har några svårigheter i relationer.
Till den andra gruppen kan vi dock tillskriva diametralt motsatta egenskaper: blyghet, viljan att isolera sig och svårighet att vara, eller ännu värre, att prata i en stor grupp människor.

Men stämmer detta verkligen?

Advertisement

Det folk ser som introverta individer

Det folk ser som introverta individer

Freepik/lookstudio - Not the actual photo

Genom att bara vilja fokusera på kategorin introverta personer - de som kan uppleva mer svårigheter i vardagen - kommer vi därför att prata om en del av deras humör och beteenden: ofta feltolkade.

Att vara en mer reserverad och "stängd" person betyder inte att det innebär att finna sig själv innesluten i en värld av lidande. I den kollektiva fantasin - åtminstone hos många - är det precis så: människor som tenderar att isolera sig tror själva att de på något sätt mår dåligt och det är därför de föredrar att undvika kontakt med andra.

Den främsta anledningen kan dock helt enkelt vara att de uppskattar att tillbringa tid för sig själva, att fokusera på sina passioner och att "ladda batterierna". Det handlar alltså om en annan sorts känslighet och inte ett förändrat tillstånd av deras välbefinnande. Men inte bara.

Advertisement

Hur introverta människor egentligen känner sig

Hur introverta människor egentligen känner sig

Freepik - Not the actual photo

Introverta människor tenderar att ha en konstnärlig sida inom sig och föredrar miljöer i naturen: att läsa en bok ensam uppe i bergen och att gå längs en grön skogsväg ger dem en känsla av lugn och medvetenhet.De känner inget behov av att ha någon i närheten att prata med.

När de etablerar en relation - vanligtvis med några nära vänner - föredrar de att lyssna snarare än att vara i centrum för samtalet. Ibland kan deras sätt att ha kontakt med folk kännas oroande för dem eftersom de slits mellan att ha sina egna fridzoner och samtidigt ha sociala relationer.

Slutligen, just på grund av ovanstående, är de inte rädda för att gå ut ensamma: de har inga problem att gå på bio eller äta på en restaurang utan sällskap. Ensamhet är för dem en fristad från en värld som de uppfattar som förtryckande, men det betyder inte att de upplever ett lidande. I själva verket är det mer av motsatsen: en önskan att "återkoppla" med sig själv.

Därför, med kunskap om vissa sätt att tänka och beteende hos introverta människor, är det alltid en bra idé att respektera deras tider och utrymmen. Att vara annorlunda betyder inte att vara bättre eller sämre än någon annan, det är bara en fråga om att lägga till en nyans som kan göra världen en mer färgstark plats.

Advertisement