Visste du att du har kvalster i ditt ansikte? En hudläkare förklarar vad det är och när man bör ingripa

av sofia

26 Maj 2023

Visste du att du har kvalster i ditt ansikte? En hudläkare förklarar vad det är och när man bör ingripa
Advertisement

Bland de olika saker att tänka på som påverkar vardagen finns utan tvekan hygien och renlighet. Oavsett om du har små barn hemma eller inte, bör du alltid försöka leva och hålla hemmiljön så "hälsosam" som möjligt. Det finns flera sätt och produkter som kan hjälpa oss i vårt försök att inte sprida bakterier och smuts, men det finns en del saker som vi inte kan rå på.

Vi måste ta itu med detta varje dag, "ansikte mot ansikte", ja, vi pratar om något som bokstavligen finns i ansiktet.

via Flipboard

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Detta avslöjades av en hudläkare från Colorado i USA, Dr Scott Walter. Det handlar om speciella kvalster, kända som Demodex-kvalster som bokstavligen lever på vår hud.

"Dessa små varelser kan jämföras med fästingar och spindlar, som om de vore deras avlägsna släktingar", sa specialisten.

Det mest chockerande är att det är lite som om de livnär sig på vår hud och sitter precis i ansiktet och till och med parar sig! Det kan tyckas absurt och äckligt, men i verkligheten är det en helt naturlig process som drabbar varje människa. Deras närvaro kan dock i vissa fall förvandlas till ett problem som inte bör underskattas. Låt oss se vad det handlar om.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Demodex, som de kallas, livnär sig på talg, det vill säga det feta ämne som produceras av några av våra körtlar med syftet att hålla huden mjuk, och skapa ett "skyddande lager" som kan försvara den från vissa yttre ämnen. Men de begränsar sig inte till detta.

Faktum är att de lägger sina ägg mitt emellan porerna i ansiktets hud och på så sätt ger de liv åt en oavbruten livscykel. Så det är omöjligt att bli av med det. De goda nyheterna?

Det finns olika typer och, även de som bara och uteslutande påverkar människan, är helt ofarliga. Åtminstone i de flesta fall: det är möjligt att drabbas av Demodex follikulit men i detta fall finns det tydliga tecken som visar denna "förändring".

Austin Whittall/wikimedia

Austin Whittall/wikimedia

Demodex follikulit uppstår när antalet av dessa kvalster växer exponentiellt och därmed överstiger den "normala" kvantitet som vår kropp är van att "leva" med och den främsta orsaken verkar vara ett funktionsfel i immunsystemet.

Det inträffar vanligtvis från natt till dag, och detta innebär att man vaknar upp med ett ovanligt "fläckigt" område i ansiktet, till exempel ett rödaktigt utslag.

Enligt Cleveland Clinic, om du har just denna follikulit, kan du uppleva ett eller flera av följande symtom: brännande känsla i ansiktet, klåda, finnar med vita prickar, rodnad, känsla av att din hud är "flakig och sträv", eksem , överkänslig hud, en konstig "vitaktig glans" på ögon och ögonfransar som kan leda till "nedsatt syn", ögonirritation och klåda, förtjockade ögonlock och till och med ögonfransar som faller ut.

I dessa fall är allt du behöver göra att kontakta din betrodda läkare för att få råd om den mest lämpliga behandlingen, som vanligtvis består av regelbunden rengöring av ansiktet med specialprodukter som är utformade för att eliminera förekomsten av överflödiga kvalster.

Advertisement