Har du en solkräm som passerat sitt utgångsdatum? Släng den inte! Här kommer 6 tips på vad du kan använda den till

av sofia

25 September 2023

Har du en solkräm som passerat sitt utgångsdatum? Släng den inte! Här kommer 6 tips på vad du kan använda den till
Advertisement

Resor, semestrar, havet och stranden är alla huvudelement på din fritid eller - mer troligt - under din semester. Antalet semesterdagar är dock begränsade eftersom den varma årstiden förr eller senare ger vika för ett kallare klimat.

Detta innebär att vi behöver återgå till den vanliga familje- och arbetsrutinen. Inget fel med allt detta, naturligtvis, men vad ska man göra med de produkter som köps enbart och exklusivt för en specifik säsong? Som solkräm till exempel. Visste du att den kan användas för många andra saker utöver att skydda din hud?!

Advertisement

Alternativa användningsområden för solkräm

Alternativa användningsområden för solkräm

Solskyddskräm har inte särskilt lång hållbarhet: de varierar i allmänhet från 6 till 12 månader. Det betyder att om du vill återanvända samma tub som användes förra sommaren riskerar du att ha en produkt som inte längre är bra och effektiv.

Det är inte ovanligt att man köper upp sig på dessa dyra tuber för hela familjen bara för att se en stor del av dem hamna i papperskorgen på grund av utgångsdatumet. Men man behöver faktiskt inte kasta dem utan vi kan faktiskt använda den berömda krämen för helt andra saker och på så sätt undvika onödigt slöseri. Som vadå till exempel undrar du kanske?

För att återfukta huden till exempel. En av funktionerna som produkten utför är just att förhindra att vår hud blir torr och "fjällar", och de räcker med att smörja en ordentlig mängd på den drabbade hudytan för att ge den elasticitet och glans. Men det finns även många andra saker man kan göra med den.

Advertisement

Rengöring och vård tack vare en solskyddskräm

Rengöring och vård tack vare en solskyddskräm

Rawpixel/Freepik

Solskyddskräm är också bra för att snygga upp trä. Lite som vår hud kommer träet också att gynnas av att suga upp krämen och det kommer att få nytt liv på ett ögonblick. Detta kommer också att bidra till att förhindra framtida skador på grund av slitage över tiden.

Du kan också applicera den i ansiktet som rengöringsmjölk och till och med använda den för att ta bort smink! Och vi är bara halvvägs genom dess användningsområden. Ta lite kräm för att ta bort lim från ytor som glas och plast eller på mässings- eller silverföremål för att eliminera oxidation. Spraya lite och gnugga sedan med en ren trasa.

Slutligen kan du också använda solskyddskräm som en skönhetsmask för ditt hår: applicera den och låt den verka i cirka tio minuter, skölj sedan med rikligt med vatten och tvätta därefter ditt hår med schampo.

Skulle du någonsin ha kunnat föreställa dig att en enkel solkräm kunde vara så användbar och mångsidig?

Advertisement