Varför man bör linda in sina bilnycklar i aluminiumfolie? En före detta polis ger oss sin förklaring

av sofia

10 Juli 2023

Varför man bör linda in sina bilnycklar i aluminiumfolie? En före detta polis ger oss sin förklaring
Advertisement

Under åren har vi sett betydande tekniska framsteg inom många olika områden och sektorer. Evolutionen har förvisso medfört stora förändringar, men även mindre sådana har i många fall haft en betydande inverkan i våra liv. Som moderna bilar till exempel, som nu är utrustade med unika funktioner som gör resan bekvämare, enklare och säkrare. Även bilnycklarna har genomgått förbättringar och på de senaste modellerna finns det inte längre några spår av de "fysiska nycklarna", som liknade dem vi använder för att öppna dörren till vårt hus, så att säga. Nu finns bara en fjärrkontroll.

Faktum är att den sistnämnda innehåller ett chip som behövs för att låsa upp bildörrarna, aktivera fjärrsökning och... i vissa fall till och med starta den. Men gör den här tekniken livet mer praktiskt eller är den också säkrare?

via Foxnews

Advertisement
Psycode/GuardaCheVideo

Psycode/GuardaCheVideo

För att svara på den frågan måste vi först förstå, åtminstone kortfattat, hur detta lilla tekniska underverk fungerar: i princip varje fjärrkontroll fungerar med ett chip som avger en elektronisk "impuls" unik för vår bil, så fjärrkontrollchippet och det placerade inuti bilen kommunicerar med varandra och, om de matchar, låses alla bilens funktioner upp.

Poängen med denna teknik är att varje gång fjärrkontrollens knapp trycks in genereras en kod slumpmässigt och därför skulle det inte räcka med att "avlyssna" signalen från en potentiell tjuv för att få fri tillgång till vår fyrhjuling.

Men signalen kan faktiskt fångas av de som är experter och har rätt teknik till hands. Om de lyckas spela in samma elektroniska signal två gånger, verkar det som att det går att drastiskt minska de möjliga kombinationer som behövs för att öppna vår fordon som faktiskt gör dess stöld möjlig. Så vad kan man då göra för att undvika detta?

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

En före detta polis kommer till vår räddning och avslöjar några knep för att hindra att signalen från vår fjärrkontroll hamnar i händerna på någon obehörig människa.

Allt handlar om att kunna "skärma av" den dyrbara fjärrkontrollen, eller försvara den från andra farliga signaler. Som exempelvis vad? Alternativen är faktiskt flera: Man kan tillexempel placera ett sådant föremål på platser som kylskåpet eller mikrovågsugnen. Detta beror på att flera metallskikt lyckas nästan fullständigt isolera de externa signalerna och därmed avbryta alla försök att "attackera". Men var försiktig, kylskåpet är inte en idealisk plats för en elektronisk enhet och även mikrovågsugnen faller i denna kategori (och i vilket fall bör den alltid vara avstängd).

Så det finns ett annat sätt, avgjort mer praktiskt, för att skydda enheten: slå in den i aluminiumfolie. Principen är alltid densamma: vi talar om ett material som är eldfast mot elektromagnetiska vågor och därför kan "avvisa" oönskade signaler.

Så att hålla din elektroniska fjärrkontroll insvept i aluminiumfolie kan vara en vinnande idé mot vissa "teknologiska attacker". Vi påminner dig dock om att endast linda in fjärrkontrollen för att förvara enheten och inte under användning av den senare för att inte kraftigt minska dess effektiva kapacitet.

Advertisement