Det finns en vit tråd i råa ägg, vet du vad det är?

av sofia

10 Juli 2023

Det finns en vit tråd i råa ägg, vet du vad det är?
Advertisement

Vem känner inte till ägg, köper dem inte och äter dem inte på något av de många sätt de kan avnjutas? Ett mycket viktigt livsmedel i kosten enligt många, rikt på protein och med få kalorier, som representerar en enkel och snabb lösning när du inte vet hur man lagar mat, men fortfarande vill ha något gott.

Vi vet alla att huvuddelarna som utgör ägget är två: äggvitan och äggulan. Men har du någonsin lagt märke till en liten vit tråd som ibland dyker upp när man kläcker det från skalet och ägget fortfarande är rått? Om du aldrig har märkt det och inte vet vad det är, är det dags att ta reda på det tillsammans.

via My Recipes

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Vändstekt, kokt, som omelett eller äggröra och på många andra sätt och recept, är ägget ett grundläggande livsmedel i många olika typer av dieter och passar bra tillsammans med många andra livsmedel. För att kunna äta det är det självklart nödvändigt att befria det från skalet. Efter att man ar gjort detta och om ägget fortfarande är rått, kanske du lägger märke till en vit tråd, en filament som varken är äggula eller äggvita.

I åratal har denna del av ägget haft många tolkningar, från de som ansåg att det var den ofödda fågelungens navelsträng, till de som såg det som en sorts ven. I verkligheten är det något helt annat och har en mycket specifik funktion.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Äggsnoddarna, de tvinnade trådarna av äggvita har till uppgift att binda äggulan till skalets inre membran, vilket säkerställer att den gula delen av ägget inte går sönder innan det öppnas. Var och en har två inuti, för att bibehålla länken med både den övre och nedre delen av skalet.

Dessa trådar är särskilt synliga i färska ägg och är ett tecken på en bra produkt. Om du inte ser dem kan detta faktiskt innebära att ägget har förlorat sin kvalitet och inte längre är så bra att konsumera. För att inte tala om att de är helt ätbara, de behöver inte tas bort innan man äter ägget och när det väl är tillagat blir de ett med resten av äggvitan och du kommer inte ens att kunna se dem.

Har du någonsin lagt märke till dessa trådar i ägg, visste du vad de var och vad de hette?

Advertisement