En 21-åring tjänar 1 miljon dollar i månaden genom att skapa ett företag som tar vara på mat som anses vara "avfall"

av sofia

20 Augusti 2022

En 21-åring tjänar 1 miljon dollar i månaden genom att skapa ett företag som tar vara på mat som anses vara "avfall"
Advertisement

Perfektion är nästan omöjligt att uppnå och detta vet vi alla mycket väl och därför är det nästan onödigt att sträva efter det. Det finns dock sektorer där perfektion blir en måttstock och ett exempel på detta är livsmedelsindustrin som enligt mycket specifika regler tvingas presentera produkter på marknaden produkter som är oklanderliga både när det gäller smak och form. Något som å ena sidan är rätt, men å andra sidan inte, då det innebär ett enormt slöseri med mat.

Detta var något som huvudpersonen i berättelsen vi nu ska berätta för dig var mycket väl medveten om, en ung man som har bestämt sig för att ägna sitt arbete åt att rädda "icke-perfekt" mat för att bekämpa matsvinnet. Låt oss berättar mer om hans idé.

via Nenroll

Advertisement

James Eid är en 21-åring från Storbritannien, som går en utbildning vid University of Lancaster med fokus på ekonomi och affärsorganisation. Förutom en stor passion var det som drev honom i den här riktningen det faktum att han växte upp i en bagarfamilj och att han alltid har följt varje fas av brödproduktionen: från tillverkning till distribution.

Detta gjorde också att han varje dag under en lång period insåg hur mycket mat – bröd, kex och liknande – som slängs. Varje bransch har regler att följa och de produkter som släpps ut på marknaden måste respektera mycket specifika standarder och nästan uppnå perfektion. Så om ett kex är mindre eller större än förväntat kommer det att slängas utan att man tänker för mycket på det även om det är väldigt gott och skulle kunna ätas utan problem.

Vad kan man göra för att motverka detta? James ställde sig denna enkla fråga och verkar ha hittat den perfekta lösningen.

Advertisement

Den unge mannen fick den briljanta idén att rädda "icke-perfekta" produkter och släppa ut dem på marknaden till reducerade priser. Det var så Earth & Wheat föddes, tack vare vilket kunderna inte bara bidrar till att minska matsvinnet, utan också lyckas spara pengar och få bröd och bakverk levererat direkt till dörren i bekväma lådor.

"Varorna vi levererar till våra kunder är av utmärkt kvalitet - säger den unge entreprenören - De är inte avfall, utan mat som inte kan säljas för företagen då den formellt sett är ofullkomlig. Smaken är dock utsökt och skulle vara riktigt trist att behöva kasta den”.

Allt detta var inte bara ett stort steg för att avsevärt minska det dagliga avfallet, utan var också ett sätt för James att starta ett företag som lyckas fakturera cirka 1 miljon dollar varje månad.

En lösning som få skulle ha kommit på, men som kombinerar ett miljövänligt val med personlig vinning, som aldrig bör underskattas. Genom att sälja bra produkter till låga priser lyckades han få ett mycket stort antal kunder på väldigt kort tid och multiplicera sin inkomst till att nå höga siffror, vilket också gjorde det möjligt för honom att expandera marknaden till frukt och grönsaker.

Vad tycker du om hans idé?

Advertisement