"Jag bad min kollega ge mig sin julledighet eftersom hon inte har några barn"

av sofia

27 December 2022

"Jag bad min kollega ge mig sin julledighet eftersom hon inte har några barn"
Advertisement

När julen kommer, känner var och en av oss behovet, kanske mer än vid andra tider på året, att vara nära vår familj och att tillbringa lugna och mysiga stunder tillsammans med dem. De flesta av oss försöker göra allt för att spendera mer tid tillsammans med sina föräldrar, bröder, systrar och barn, men tänk om detta inte var möjligt på grund av särskilda behov?

Huvudpersonen i denna berättelse, till exempel, hamnade i en komplicerad situation när både hon och en av hennes kollegor bad om en ledig dag den 25:e december, men bara en av dem kunde vara frånvarande. Låt oss kika närmare på vad som hände.

via Mumsnet

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

I ett långt inlägg på Mumsnet berättade historiens huvudperson om det problem hon hade på jobbet för att ha bett om en ledig dag. "Både min kollega och jag, som jag alltid har kommit bra överens med, skickade en förfrågan till chefen om att få vara lediga på juldagen - skriver inläggets författare - Vårt företag stänger inte och någon måste täcka skiftet. Jag har en 4-årig son och det skulle vara viktigt för honom att ha mig vid sin sida den morgonen, därför bad jag henne dra tillbaka sin ledighetsansökan - fortsätter hon - Hon och hennes man har inga barn och hon kan lugnt jobba".

Skiftet som skulle täckas var från klockan 7 till 10, bara tre timmar som dock var för väldigt viktiga för denna mamma, så pass mycket att hon bad kollegan att backa. Men det som irriterade den andra kvinnan var att frånvaron av barn i hennes familj skulle vara motiveringen och att detta underskattade betydelsen av hennes julfirande. Det stämmer visserligen att barn är viktiga och att det är mysigt att tillbringa julhelgen med dem, men vem säger att den som inte har barn automatiskt måste göra fler uppoffringar?

"Jag är en ensamstående mamma och jag har inte råd att betala någon för att täcka mig för de där 3 timmarna - skriver kvinnan - jag måste absolut ta ledigt. Om min kollega inte accepterar min begäran, kommer jag att vara tvungen att säga upp mig".

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Starka ord som dock inte alla verkar ha förstått. Bland alla de som har läst inlägget har faktiskt inte alla ställt sig på mammans sida, utan en del har ifrågasatt situationen med kommentarer såsom: "Vem bad om att få ledigt den dagen först?" - frågade en person, "Om du inte har barn så betyder jul och familj ingenting?" "Enligt min mening har du fel att tro att hennes jul är mindre viktig bara för att hon inte har några barn" - och återigen - "Det är helt okej att be om att få byta för att du har det svårt, men det är inte okej att förminska betydelsen av hennes familj".

Kritiska meddelanden inte så mycket för den begäran som gjordes, som kunde ha varit legitim med tanke på situationen, utan för att ha försökt ge mindre vikt åt sin kollegas ledighet bara för att hon inte har några barn. Vad tycker du: agerade hon rätt eller kunde hon ha agerat annorlunda?

Advertisement