En tvilling är vegan, den andra äter kött och deras kroppar reagerar på väldigt olika sätt

av sofia

24 December 2021

En tvilling är vegan, den andra äter kött och deras kroppar reagerar på väldigt olika sätt
Advertisement

Är det bra för kroppen eller inte att följa en vegansk kost och därmed eliminera kött, mejeriprodukter och alla andra produkter av animaliskt ursprung? Detta är århundradets fråga, som allt fler forskare försöker svara på. Det finns dock inga säkra svar eftersom inte alla reagerar lika när det gäller upptagningsförmågan av vissa livsmedel. För att hjälpa forskarna att försöka ge ett svar kopplat till mer tillförlitliga resultat bestämde sig tvillingarna Turner för att testa sig själva med ett experiment där de själva fick uppleva effekterna av de två typerna av dieter, - vegansk och köttätande. Det faktum att de är identiska tvillingar bidrog till att göra experimentet mer exakt än vanligt.

Vad blev resultatet efter 12 veckors "diet"?

via Youtube / BBC Reel

Hugo och Ross Turner är tvillingar och är identiska: Hugo har blivit vegan, medan Ross har följt en köttätande diet. Ett mycket intressant experiment under vilket de två alltid har utfört regelbunden fysisk aktivitet. Det råder faktiskt ingen tvekan om att de båda är mycket vältränade idrottare. Experimentet varade i 12 veckor och övervakades av King's College i London, där ett team av forskare genomförde experimentet.

"Vi ville använda den homozygota tvillingmodellen för att testa effekterna av olika dieter och samma träning och titta på hur dessa individer reagerar på olika typer av mat", förklarade professor Tim Spector, epidemiolog vid King's College som leder forskningen.

Advertisement

Så vad blev resultatet av forskningen? Mellan de två dieterna kan man inte sägaa att det fanns någon drastisk skillnad när det gäller resultatet, men den veganska kosten har verkligen visat på vissa förbättringar för kroppen. Först och främst upplevde Hugo, efter att helt ha eliminerat kött och produkter av animaliskt ursprung, alltså även ägg och mejeriprodukter, ett kraftigt sänkt kolesterolvärde och en stark resistens mot diabetes typ 2. Hans bakterieflora påverkades å andra sidan av den veganska kosten, vilket ledde till en utarmning.

Hans bror Ross hade å andra sidan inga problem ur tarmsynpunkt, men upplevde mer påtagliga toppar och energifall under dagen, samt en ökning av kolesterol- och fettnivåerna i blodet.

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Kort sagt, det finns inget enkelt svar som skingrar alla tvivel om vilken diet som är bäst, men detta experiment verkar vara en utmärkt utgångspunkt för att fortsätta att undersöka dessa frågor.

Advertisement