Hon bjuder hem sina vänner på middag och de skickar en lista på mat de inte gillar

av sofia

08 April 2024

Hon bjuder hem sina vänner på middag och de skickar en lista på mat de inte gillar
Advertisement

Många av oss gillar att bjuda sin familj eller sina vänner på middag eller lunch. Det är ett trevligt sätt att tillbringa tid tillsammans, för att prata om vad som händer i vardagen och kanske även ett bra tillfälle för att skratta tillsammans. Vi vet dock att alla har sin egen smak när det kommer till mat och att det inte alltid är lätt att möta allas önskemål när man lagar en måltid. Hur gör man för att se till att alla är glada och nöjda?

En kvinna tog upp just det här ämnet på Mumsnet-portalen och berättade om en middag som hon anordnade i sitt hem och meddelandet hon fick från några av gästerna hon hade bjudit.

Advertisement

Det är viktigt att ta hänsyn till sina gäster när man bjuder på middag

Det är viktigt att ta hänsyn till sina gäster när man bjuder på middag

Meruyert Gonullu/Pexels

Vi gillar alla att tillbringa tid med våra nära och kära, inklusive vänner, och man vill ju helst att allt ska gå så smidigt som möjligt när man bjuder till fest, middag eller liknande. Men att få en hel grupp att enas, särskilt en stor sådan, är inte det lättaste. Det är framför allt svårt att förutse gästernas smakpreferenser. Om du har åtagit dig att laga maten, hur bör du då gå tillväga för att inte göra någon missnöjd? Vissa frågar sina gäster om deras matpreferenser medan andra föredrar att överraska med någon intressant meny för att imponera på sina vänner, men vad händer om de inte tycker om maten?

För att undvika denna situation, valde några vänner till inläggets författare att informera värdinnan i förväg om sådant de inte skulle vilja äta. Detta initiativ uppskattades inte av värdinnan, som valde att dela sina tankar på nätet för att få andra människors utlåtande.

Advertisement

"Är det oartigt att tala om för värdinnan vad man inte gillar och därför inte skulle vilja äta?"

"Är det oartigt att tala om för värdinnan vad man inte gillar och därför inte skulle vilja äta?"

Alberta Studios/Pexels

"Är det oförskämt att säga att du inte gillar mat och att du inte äter något om du blir bjuden på middag? - börjar författaren till inlägget - Jag har bjudit hem några vänner och ett par bland dem har försett oss med en lista över saker de inte äter. Jag har aldrig gjort det, men det finns saker som jag hatar och som jag aldrig äter, men om de serverades till mig i någon annans hem skulle jag anstränga mig. Den här gesten stör mig mycket eftersom vi redan har köpt allt som behövs för måltiden och jag skulle inte vilja be dem att äta innan de kommer hit - fortsatte hon - jag kan bara inte förstå hur vuxna inte kan anstränga sig och bete sig som barn när de vet att värdinnan har lagt ner pengar och tid på att förbereda allt”.

Det här är alltså problemet: kvinnan reagerar på en begäran av ett par vänner som, för att undvika oönskad mat, valde att låta värdinnan få veta vad de inte gillade innan de tackade ja till inbjudan. Kvinnans tvivel: överdriver hon när hon anser att ett sådant beteende är oförskämt, eller gjorde hennes gäster rätt i att ge henne en lista?

Ska man fråga sina gäster vad de vill äta eller inte?

Ska man fråga sina gäster vad de vill äta eller inte?

Sebastian Coman Photography/Pexels

När man delar sina tankar på internet innebär att det ofta att man vill ha en annan synvinkel för att lösa ett problem. Kommentarerna till frågan kom snabbt och personerna som skrev delade sig i två "läger". Å ena sidan fanns det de som höll med huvudpersonen om att man som gäst bör tacka och ta emot vad som än serveras av artighet. Å andra sidan tyckte vissa att det är viktigt att göra alla nöjda och inte bara ta hänsyn till sina egna preferenser.

"Jag älskar mina vänner och jag skulle aldrig ge dem något att äta som de inte uppskattar bara för att det är bekvämt för mig - läser vi i en kommentar - Om jag bjöd vänner på middag skulle jag vara den som visar upp menyn jag hade tänkt ut för att få veta vad de tycker". Alltså en helt annan inställning jämfört med huvudpersonens, men vilken av dessa två är den rätta?

Tala gärna om vad du tycker.

Source:

Mumsnet

Advertisement