En mamma varnar: "Låt inte era barn äta dessa livsmedel i solen"

av sofia

02 Juni 2023

En mamma varnar: "Låt inte era barn äta dessa livsmedel i solen"
Advertisement

När du har ett litet barn måste du vara försiktig med allt i dess omgivning för att undvika att försätta det i "farliga" situationer. Speciellt när bebisen bara är några månader gammal och sinnena inte är utvecklade vilket gör att de inte förstår världen på samma sätt som vi vuxna, måste man ha tusen ögon för att skydda sitt barn. Men ibland räcker inte ens dessa och en mycket liten sak kan förvandlas till ett stort problem eller en stor fara.

Detta är exakt vad som hände i berättelsen vi nu ska berätta för dig. I det här fallet var det en helt vanlig selleristjälk som orsakade skada på den lilla huvudpersonen.

via Good Morning America

Advertisement
Reanna Bendzak/Facebook

Reanna Bendzak/Facebook

Historien delades av Reanna Bendzak, en kvinna från Kamloops i British Columbia, Kanada, på Facebook. Efter en jobbig händelse som involverade hennes sju månader gamla bebis, ville denna mamma dela med sig av sin upplevelse för att varna andra föräldrar.

I ett långt inlägg berättar kvinnan att hennes unga dotter tuggade på en selleristav för att lindra smärtan i tandköttet som orsakades av de nya tänderna som var på väg fram, när något mycket oväntat hände. Den lilla flickan befann sig utomhus med sin mamma och resten av familjen för att  grilla: "Det var inte varmt, men det var soligt, så vi täckte henne från halsen ner till benen och hon hade också en hatt på huvudet – berättar mamman – vi var säkra på att hon var tillräckligt skyddad”. Men så var det inte.

Flickan höll sellerin i munnen i högst 5 eller 10 minuter, men det var tillräckligt länge för att sekretet från grönsaken skulle interagera med solens strålar och den lilla flickan fick allvarliga brännskador runt munnen. Reaktionen, vetenskapligt känd som fytofotodermatit, orsakas av vissa föreningar som finns i växter som selleri, persilja eller lime. Dessa föreningar, om de intas av människor som är utomhus, kan orsaka en ökad känslighet för UV-strålar.

Advertisement
Reanna Bendzak/Facebook

Reanna Bendzak/Facebook

Detta är vad som hände med den 7 månader gamla flickan, som bara visade de första tecknen på dessa brännskador morgonen efter att ha varit ute i solen. "Vi hade gjort rent hennes mun med servetter - förklarar Reanna - men i efterhand har jag insett att vi borde ha tvättat hennes ansikte med tvål och vatten, så skulle detta kanske inte ha hänt".

För att kontrollera om allt verkligen var orsakat av sellerin gjorde kvinnan ett test på armen och upptäckte att resultatet var detsamma. "Det läker, men du måste vänta ett tag tills ärren försvinner helt - skriver hon i inlägget - När de varmare dagarna närmar sig, var försiktig med vilka snacks eller drycker du och dina barn äter utomhus".

En jobbig upplevelse som dock har lärt alla de som precis som den här mamman inte var medvetna om detta, något nytt. Visste du att en del livsmedel kan orsaka en sådan reaktion?

Advertisement