Det finns människor vi inte lyckas slita oss ifrån trots att de får oss att må dåligt, hur kan man göra för att ta avstånd?

av sofia

30 September 2023

Det finns människor vi inte lyckas slita oss ifrån trots att de får oss att må dåligt, hur kan man göra för att ta avstånd?
Advertisement

Kärlek, vänskap och familjeband är alla relationer som berikar våra liv och gör oss till bättre människor. Med dem vi älskar, vilken relation det än finns mellan oss, som vi litar på och som vi alltid skulle vilja ha vid vår sida, är det underbart att dela livets glädjeämnen, men även sorg och smärta. Att prata om hur ens dag har varit, diskutera olika ämnen, fråga om råd, ge råd och lyssna är ett grundläggande utbyte mellan människor och det finns inget viktigare.

Tyvärr kan dock relationer även påverka oss negativt och vara skadliga för vår hälsa. Hur förstår man om något är fel och hur gör man för att släppa taget?

via womenshealthmag

Advertisement

Vikten av relationer med andra...

Vikten av relationer med andra...

Pexels

I livet är relationer med andra grundläggande och det finns nästan ingenting vi kan göra utan att interagera med andra eller situationer där vi inte behöver någon annan. Om vi ​​sedan tänker på familj, vänskap eller kärleksförhållanden, inser vi verkligen hur oumbärliga de är. De motiverar oss, får oss att må bra samt är motorn som driver våra dagar. Att vakna upp och ha sin livskamrat bredvid sig är en enorm glädje, att veta att det finns barn i rummet bredvid eller kanske att vi under dagen kommer att höra av vår bästa vän, är små saker som gör oss lyckliga.

Samma sak gäller föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, farbröder och mostrar, de är alla delar av vårt livs underbara pussel. Vi skulle inte klara oss utan dem, utan att höra av dem, utbyta åsikter med dem eller till och med bara skratta tillsammans.

Ändå, trots alla de vackra saker som ett relationsutbyte med andra människor medför, finns det situationer som istället för att främja vårt inre lugn, förstör det. Hur förstår man att en relation, vilken typ det än är, gör mer skada än nytta?

Advertisement

Vilka tecken bör vi vara uppmärksamma på?

Vilka tecken bör vi vara uppmärksamma på?

Pickpik

Oavsett om det rör sig om kärlek, familjerelationer eller vänskap finns det många saker som kan bli fel. Det finns relationer som, även om de började bra och varade länge, plötsligt förändras och går mot slutet. Men att avsluta en relation som varat länge är inte alls lätt och alla som har ställts inför ett liknande problem vet detta mycket väl, precis som de vet att det inte är lätt i början att se när ett förhållande håller på att bli skadligt.

Det finns dock många varningssignaler. Till exempel, om vi i ett vänskapsförhållande, men även i kärlek, känner oss kvävda, har känslan av att vara kontrollerade, av att inte kunna göra någonting utan att "be om lov", att inte längre känna samma lugn, betyder det att något inte står rätt till och något måste göras innan det är för sent.

Skadliga relationer kan, om de pågår för länge belasta vår mentala och till och med fysiska hälsa. De skadar oss till den grad att vi kan få sämre självförtroende, att vi ständigt känner oss i konkurrens med något, att vi känner obefogade skuldkänslor. Men att ha en vän eller partner borde inte få dig att känna så. Naturligtvis är konflikter normala, men inte en evig känsla av otillräcklighet.

Hur gör man för att avsluta en skadlig relation?

Hur gör man för att avsluta en skadlig relation?

Pickpik - Not the actual photo

Om något känns fel och vi känner oss oroliga vid tanken på att tala med, ringa eller bara skriva ett meddelande till en viss person, så betyder det att det är dags att möta problemet eller att definitivt avsluta relationen. Det är ingen lätt sak att göra och det kan vara lika svårt som att inte klippa ett ohälsosamt band, men det går att ta sig igenom och när de döda grenarna väl är avskurna kommer vi så småningom att börja må bättre.

Att istället stanna kvar i en falsk vänskapsrelation, att veta att den personen ljuger för oss, pratar bakom vår rygg, aldrig gläds åt våra framgångar, utan bara våra misslyckanden, håller oss bundna till den personen på ett negativt sätt, vilket inte är bra för själen. Vi riskerar att förlora oss själva, glömma bort vilka vi är för att på alla sätt behaga den andra personen och detta är fel. Samma sak med kärlek. I det här fallet kan det vara ännu svårare att bryta sig loss, liksom att bryta ett familjeband, men om det är nödvändigt måste man faktiskt göra det. Det kommer att bli bättre igen och det kommer att komma in nya människor i vårt liv.

Har du någonsin varit i ett förhållande som plötsligt tagit helt fel väg, förvandlats och blivit till något negativt? Vad gjorde du i det läget?

Advertisement