Kartonger i garaget eller i källare: det här är farorna du kan tvingas möta

av sofia

18 September 2023

Kartonger i garaget eller i källare: det här är farorna du kan tvingas möta
Advertisement

Dagens samhälle är ett konsumtionssamhälle vilket har blivit huvudorsaken till att vi samlar på oss varor och föremål i våra hem. Vi tror alltid att det finns någon vara som är värd att köpa, kanske för att ersätta en ny modell av en apparat med en mer effektivare eller bara på grund av ett infall.

Faktum är att vi konsumerar, köper och - ofta oundvikligen - lagrar en ansenlig mängd saker. Allt från kläder till föremål av alla slag. Men inte alla har hus som är tillräckligt stora och rymliga för att ha råd med detta och dessa människor använder sig av lådor, garage och källare. Lådorna kan med tiden bli till stora kartonghögar och detta kan medföra stora risker.

Advertisement

En dålig vana som vi borde försöka sluta med

En dålig vana som vi borde försöka sluta med

DCStudio/ Freepik

"Varför slänga den? Den fungerar ju trots allt fortfarande...", "Det är ett minne och jag vill inte skiljas från det, jag lägger det i källaren tillsammans med alla andra". Är dessa ord bekanta för dig? Förmodligen är de det då många människor resonerar på det här sättet och det händer lätt att man utan att inse det, samlar på sig en stor mängd lådor i utrymmen utanför sitt eget hem.

Tyvärr är detta en ohälsosam vana. Att spara något är förstås inte fel i sig, men de ställen där vi gör det brukar vara mörka och fuktiga. Det finns trots allt en anledning till att man inte kan leva där.

Kläder, gamla apparater, böcker och skolhäften med många år på nacken, även saker du har köpt som aldrig öppnats kan hamna i lådor för att bokstavligen odla mögel. Och detta är inget problem att ta lätt på, men den stora risken med att packa ner och förvara allt i fuktiga miljöer är en annan.

Advertisement

Följderna av att förvara sina saker i kartonger

Följderna av att förvara sina saker i kartonger

wirestock/Freepik

Faktum är att luften som du andas i en källare eller ett garage som inte används särskilt ofta är inte bara ohälsosam för människor. Det är även lockande för små djur som inte kan vänta med att flytta in i vår egendom!

Kackerlackor, parasiter, termiter och till och med möss trivs mycket väl på sådana platser där de kan bygga bo och fortplanta sig. Du kan hitta några riktigt obehagliga överraskningar om du har otur. Spridningen av dessa djur, som underlättas av lådorna av sliten kartong sker väldigt lätt och risken att en dag hitta dessa varelser även i ditt hem är stor... så vad bör man göra?

Först och främst skulle det vara lämpligt att rengöra källaren/garaget i fråga ofta, men på grund av tidsbrist (och ibland finns det inte ens tillräckligt med utrymme för städning) vill vi rekommendera ett annat system. Säg adjö till kartongerna och överför dina föremål till plastlådor! Detta kommer att hjälpa till att hålla de flesta djuren borta. Dessutom kan det vara det perfekta tillfället att rensa, slänga de gamla föremålen eller kanske försöka återvinna några av dem.

Advertisement