Är det skadligt för huden att duscha varje dag?Låt oss se vad experterna säger

av Titti Carlberg

07 September 2023

Är det skadligt för huden att duscha varje dag?Låt oss se vad experterna säger
Advertisement

Alla människor tvättar sig dagligen, vissa genom att duscha, andra föredrar att endast fräscha upp sig genom att bara tvätta vissa delar av kroppen. Allt beror på vad vi gör till vardags, på hur mycket "smuts" vi utsätts för, på kontakten med andra och utan tvekan vilken typ av aktivitet vi utför under våra dagar.

Men frågan som många ställer sig och som alltid har haft motstridiga svar är: hur många gånger i veckan kan man duscha? Experter ger sin åsikt. Låt oss se vad de svarar.

via health.harvard.edu

Advertisement

Är det skadligt för huden att duscha varje dag?

Är det skadligt för huden att duscha varje dag?

Pexels

Vi är väl medvetna om att svunna tider har överlämnat oss till övertygelser och visshet som inte längre finns idag. Kanske genom våra mödrar, mor- och farföräldrar eller släktingar som är mycket äldre, vi har övertygats om att det är bättre att inte göra vissa handlingar, utan istället agera annorlunda.

På grundval av detta finns det många tvivel och förvirringar om man kan eller inte kan duscha varje dag. För vissa är det oumbärligt och inte på något sätt "skadligt", medan det för andra är precis tvärtom. Men vad säger experterna. Låt oss se.

Advertisement

Vad råder experterna oss...

Vad råder experterna oss...

Pxhere

Många studier och insikter har uppenbarligen lett till en slutsats. De som duschar ofta kommer inte stöta på några problem, förutom i speciella fall. Faktum är att många experter har konstaterat att det inte är skadligt för huden om man duschar varje dag, speciellt om man utför vissa aktiviteter. Till exempel kan de som utövar sport inte klara sig utan att duscha, dito de som har fysiska arbeten eller liknande situationer. I de fallen är det alltså viktigt att tvätta hela kroppen. Det enda man kan göra om man har ömtålig hud, är att noga välja de produkter man tvättar sig med.

För dem som har mycket torr hud skulle det vara tillrådligt att inte överdriva antalet duschar per vecka. Två eller tre räcker, om man inte befinner sig i något av ovan nämnda omständigheter.

Hur och hur mycket ska man tvätta sig under duschen?

Hur och hur mycket ska man tvätta sig under duschen?

Rawpixel

En annan aspekt att uppmärksamma för att undvika problem relaterade till huden är att inte försvaga, så att säga, det yttre lagret, försök undvika att tvåla in hela kroppen. Tvåla bara in de områden som är mest drabbade av smuts och dålig lukt - ljumskar, armhålor, fötter, mage och rygg - för att eliminera överflödigt talg. För andra delar av kroppen som ben och armar är det inte alltid nödvändigt att applicera tvål, utan det räcker med rinnande vatten.

Vi har därmed avfärdat tron att de råder oss att inte duscha för ofta, och tystat dessa ogrundade tvivel. Har du till exempel för vana att göra det minst en gång om dagen och kände du redan till bristen på risker för din hud, eller har du alltid trott på övertygelserna och begränsat dig till att bara duscha ett par gånger i veckan.

Advertisement