Varför vi inte bör ha skor på oss inomhus och riskerna med alla bakterier som samlas under skosulan

av sofia

19 Oktober 2021

Varför vi inte bör ha skor på oss inomhus och riskerna med alla bakterier som samlas under skosulan
Advertisement

Det krävs ingen universitetsstudie för att förstå att det att promenera runt i huset med skorna på bara ökar antalet bakterier och smuts inne i vårt hem. Ändå är det alltid bra att upprepa detta för dem som efter en lång arbetsdag kommer in i huset utan att ta av sig skorna, dels av distraktion, dels av hänsynslöshet. En studie från University of Arizona har bekräftat att det att gå runt i hemmet med skorna på efter att ha trampat runt på trottoarerna i halva staden, innebär att du tar med dig hela 421 000 olika bakterier in i hemmet, inklusive kolifekala bakterier som härrör från avföring.

via NY Times

Advertisement
Pexels

Pexels

Självklart desinficerar ingen av oss våra skor när vi kommer hem och ärligt talat är det ingen som rengör golvet i hemmet ordentligt varje dag. Tyvärr kan dock bakterier från våra skor både förorena och bli kvar hemma länge om ytorna inte desinficeras omedelbart. Som om detta inte vore nog, visar sig en betydande andel av dessa bakterier vara ganska skadliga.

I studien som genomfördes av ett team från University of Arizona jämfördes två olika typer av skor: ett par smutsiga, som använts dagligen på gatan och ett par med rena sulor. I denna studie visade det sig att 27% av skorna som bärs utomhus innehöll de mest aggressiva bakterierna.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De kolifekala bakterierna som kommer in i huset är resultatet av all djurspillning som vi oavsiktligt trampar på och som tenderar att fastna under skosulan, även i form av små partiklar. Detsamma gäller de fall där vi använder offentliga toaletter. Efter att ha reflekterat över dessa frågor är vi övertygade om att du nästa gång du kommer in i hemmet efter en lång dag ute kommer du att ta av dig skorna vid ingången och radikalt förändra din rutin och i så fall är det bara bra för dig!

Advertisement