Hur många steg måste vi gå varje dag för att hålla oss i form: experten svarar

av Titti Carlberg

06 September 2023

Hur många steg måste vi gå varje dag för att hålla oss i form: experten svarar
Advertisement

Vi vet alla att för att hålla en hälsosam livsstil är det väldigt viktigt att utföra lite fysisk aktivitet varje dag eller åtminstone varannan. Alla som vill hålla sig i form och känna sig friska behöver inte bara äta nyttigt, inte överdriva matintaget och följa en exakt diet, utan också röra på sig

Ett alltför stillasittande liv är definitivt inte tillrådligt: inte bara för fysisk reaktivitet, utan också för större intellektuell livskraft. Att sätta hela kroppen i rörelse skulle faktiskt ha mycket positiva effekter på våra kognitiva förmågor. Men frågan är, särskilt för dem som älskar att gå, hur många steg bör man gå varje dag för att hålla sig i form?

Advertisement

Hur många steg bör vi gå varje dag för att hålla oss i form?

Hur många steg bör vi gå varje dag för att hålla oss i form?

Wallpaperflare

Att träna konstant under veckorna är väldigt viktigt för att hålla sig i form och ha både järnfysik och utmärkt hälsa. Beroende på vilken idrott vi gillar kan vi välja en och utöva den konsekvent, men det är inte alltid tillräckligt att jogga eller ta en promenad för att hålla sig tränad. Det är då den spontana frågan uppstår: hur många steg måste man gå konstant? Efter många tvivel och mycket förundran har vi svaret från en expert.

Ingo Froboese är professor i förebyggande och rehabilitering inom idrott vid universitetet i Köln, Tyskland, och han berättar om vikten att röra på sig varje dag. Verksam inom olika studieområden ville docenten uppmärksamma antalet steg som var och en av oss borde ta varje dag.

Vad har han för råd? Låt oss se.

Advertisement

Vikten av fysisk aktivitet i vårt liv

Vikten av fysisk aktivitet i vårt liv

Wallpaperflare

Professor Froboese säger att det inte finns något exakt antal steg att ta varje dag, och att detta framför allt beror på den enskilda personen. För de som är väldigt tränade och till och med älskar att jogga varje dag eller nästan, att gå ett visst antal steg om dagen skulle visa sig vara till ingen nytta. Faktum är att om kroppen är van vid att stödja större arbete, skulle förflyttning med en rask promenad inte vara speciellt effektivt för att bränna fett och kalorier. Denna typ av aktivitet rekommenderas framför allt för dem som lever ett mycket stillasittande liv, kanske för arbetet, och inte rör på sig konstant. Under dessa omständigheter är en rask promenad på 6 till 7000 steg helt okej.

Men antalet steg är inte så skjälvklart. Vi får ofta höra talas om 10.000-tröskeln, men det är inte på något sätt ett konkret och uppnåeligt antal för alla. Enligt experten finns det dock en hemlighet för att förstå hur mycket man bör röra på sig varje dag. 
Låt oss se vilken.

Hur mycket man bör träna och hur man beräknar antalet steg som krävs för att hålla sig i form...

Hur mycket man bör träna och hur man beräknar antalet steg som krävs för att hålla sig i form...

Wallpaperflare

Att hålla koll på sin hälsa innebär att du märker vad du gör varje dag. Vanor är grundläggande för oss alla, men det kan hända att de blir skadliga. För att förhindra att det händer måste vi omvandla och anpassa dem till vår fördel.

Till exempel: vet du hur många steg du går varje dag hemma, eller rättare sagt, när du utför alla dina vardagliga uppgifter? Det kanske är något du inte ens lägger märke till, men det är ändå viktigt att veta det. Det finns många olika applikationer på mobiltelefonerna som kan vara till stor hjälp i detta.

Tja, när denna kvantitet väl har fastställts är beräkningen lätt att göra. Enligt denna professor från Köln är antalet dagliga steg som en person bör ta, förutom andra träninsmetoder den använder för att hålla sig i form, lika med det dubbla antalet steg den tar för att utföra alla sina rutinuppgifter. Det viktiga, i vilket fall som helst och beroende på behov, är att alltid komma ihåg att träna lite.

En stillasittande livsstil hjälper inte utan påverkar många aspekter av hälsan. Och att ta några extrasteg om dagen är inte så komplicerat. Gå bara till nästa busshållsplats, om du ska åka buss hem, gå uppför trappan istället för att åka hiss, ta en promenad med din hund flera gånger om dagen, kort sagt, det råder ingen brist på vägar, allt du behöver är viljan.

Är du en som tränar regelbundet eller är du för bekväm av dig? Hur många steg går du varje dag? 

Advertisement