En vagel är en tillfällig inflammation i en av ögats talgkörtlar som gör att ögat svullnar upp - det här är några av de främsta orsakerna

av sofia

02 Oktober 2021

En vagel är en tillfällig inflammation i en av ögats talgkörtlar som gör att ögat svullnar upp - det här är några av de främsta orsakerna
Advertisement

Det har nog också hänt dig någon gång att ha vaknat med en irriterande känsla av rodnad och klåda på utsidan men också insidan av dina ögon och när du sedan närmat dig spegeln för att förstå vad det är har du lagt märke till en liten röd svullnad ovanför eller under ett av dina ögonlock. Vad är det för något? Svaret kan vara mycket enkelt, eftersom det är stor chans att det rör sig om en vagel, en rödaktig knöl som ofta kan vara av bakteriellt ursprung. Dessa är de viktigaste och vanligaste orsakerna till varför denna rodnad plötsligt kan dyka upp utanpå och inuti ögonlocken.

via Health Line

Advertisement
Palosirkka/Wikimedia

Palosirkka/Wikimedia

  • Blefarit: Mycket ofta kan början till en vagel utanför eller inuti ögonlocket orsakas av blefarit, det vill säga en kronisk inflammation i hårsäckarna som är ansvarar för bildandet av ögonfransarna. När det bildas bakterietillväxt i håsäckarna slutar körtlarna att utföra sina funktioner ordentligt vilket leder till blefarit.
  • Försämrat immunförsvar: människor som har ett försvagat immunsystem och som reagerar mindre effektivt på virus och bakterier är mer benägna att få svullna ögonlock och följaktligen drabbas av exempelvis en vagel.
  • Ärftliga hudsjukdomar: Hudsjukdomar inom familjen kan vara en av orsakerna till att man får en vagel utanför och inuti ögonlocken. Akne och seborroiskt eksem är de vanligaste hudsjukdomarna som genetiskt kan ärvas från andra familjemedlemmar.
  • Stafylokocker:Bakterier på körtlarna som tar hand om våra ögonlock och våra ögonfransar är den vanligaste orsaken till att alla typer av inflammation uppträder. Den vanligaste bakterierna är stafylokocker såsom staphylococcus aureas eller staphylococcus.
Advertisement
Pxhere

Pxhere

Det finns emellertid några åtgärder som man kan utföra i praktiken varje dag för att försöka undvika eller åtminstone stoppa uppkomsten av en vagel, bland dessa är det värt att nämna följande:

  • Gå inte och lägg dig utan att ta bort smink från ögonlocken och ögonfransarna ordentligt
  • Undvik att använda smink eller krämer som inte är lämpliga för din hudtyp och kontrollera utgångsdatumet på de produkter du använder.
  • Det är viktigt med en god handhygien samt att undvika att röra ögonen i onödan. Bakterier av alla slag kan lätt överföras från händerna till ögonlocken, ögonfransarna samt ögonvitan.
  • Innan du använder kontaktlinser är det alltid viktigt att tvätta eller desinficera dina händer innan du kommer i direkt kontakt med ögats mycket känsliga område.

Har du någonsin fåt en vagel? Hur löste du det?

Advertisement