Att låta hunden sova i sängen påverkar kvaliteten på vår sömn

av Titti Carlberg

07 September 2023

Att låta hunden sova i sängen påverkar kvaliteten på vår sömn
Advertisement

Fler och fler människor skaffar husdjur, mestadels faller valet på en hund eller en katt: de är intelligenta, känsliga (på sitt sätt) och tillgivna. Det är därför det inte är konstigt att de bahandlas som barn och bland alla olika "privilieger" som många ger sina fyrbenta vänner är till och med att de låter dem sova tillsammans med dem.

Faktum är att det är en mycket vanlig praxis att låta sin pälsklädda vän sova i sängen. Låt oss se vilka effekter som kan uppstå av dess närvaro - i sovrummet - vid vår sida.

via Thewildest

Advertisement

Är det bra eller dåligt att sova med hunden i sängen?

Är det bra eller dåligt att sova med hunden i sängen?

Freepik - Not the actual photo

Forskare från Canisius College i New York och University of Florida utförde en intressant studie för att ta reda på om djuren som vi väljer att dela vår säng med påverkar vår sömn. I det här fallet innefattade undersökningen 1.000 vuxna kvinnor och resultatet av detta "experiment" är överraskande.

Enligt studien verkar det faktiskt som att kvinnor sover mycket bättre i närvaro av en hund än med sin partner eller något annat djur, inklusive katter. Kanske beror det på att hundar inte snarkar - eller åtminstone låter deras snarkningar mindre än männskors - eller för att de ingjuter trygghet.

För att vara exakt, tycks det som om att kvaliteten på sömnen förbättras, vilket får kvinnorna att känna sig mer utvilade och de får lättare att sova djupt utan några avbrott.

Advertisement

De positiva effekterna hundar har på vår sömn

De positiva effekterna hundar har på vår sömn

Freepik

Även katterna förlorar i jämförelse med deras "eviga rivaler": det verkar som det att sova med en katt är mindre avkopplande på grund av djurets mer aktiva natur - särskilt på natten och tidigt på morgonen - och detta hjälper inte någon att sova lugnt, utan snarare skulle det ingjuta en känsla av omedveten ångest hos djurets ägare när hon känner djurets "rörelser".

Dessutom gick hundägarna till sängs tdigare och därmed också vaknade tidigare än individer som har en katt. Jämfört även med mänskliga sängkamrater var hundar, som sov med sin ägare, mindre sömnstörande och förknippades med mer intensiva känslor av bekvämlighet och skydd.

Vi påminner dig om att detta är en av många studier och även om den skulle ha vetenskapligt värde kan den inte betraktas som absolut sanning. Men nästan 1.000 amerikanska kvinnor, med data i handen, har visat att de sover längre och av bättre kvalitet när de har deras hund bredvid sig jämfört med att ha någon annan i sängen.

Vad tror du?

Source:

Tandfonline

Advertisement