Om dina fingrar blir bleka när de är kalla kan du ha Raynauds syndrom

av Titti Carlberg

13 Januari 2021

Om dina fingrar blir bleka när de är kalla kan du ha Raynauds syndrom
Advertisement

Under vintern är det lämpligt att klä sig varmt för att inte lida för mycket av kylan, men trots handskar, halsduk och mössa finns det fortfarande de som inte blir varma. 5% av befolkningen lider av en till synes ofarlig men direkt irriterande åkomma, bättre känd som Raynauds syndrom eller Raynauds fenomen (fdr). Detta är en minskning av blodflödet till vissa delar av kroppen, till följd av överdriven kramp av perifera blodkärl. Här är symptomen att vara uppmärksam på och varför det är tillrådligt att konsultera en läkare.

via Mayo clinic

Advertisement
healthmarkfootandankle.com

healthmarkfootandankle.com

 Raynauds syndrom förekommer huvudsakligen i händerna, ibland i fötterna och, mer sällan i andra ställen på kroppen såsom örsnibbar, näsa eller tunga -med en tydlig och reversibel förändring av hudfärgen. Vi kan dela upp färgförändringen i tre sekventiella delar: en första intensiv blekhet, sedan en blåaktig färg (cyanos) och slutligen rodnad. Färgförändringen, som ofta bara inträffar i den första fasen av intensiv blekhet ("ofullständig"form av fdR), är förknippad med smärta och stickningar som kan bestå i flera minuter. I svåra fall kan fdR leda till uppkomsten av smärtsamma svår.

De första tecknen på fdR uppträder vanligtvis mellan 15 och 30 år: i detta fall är syndromet vanligtvis inte förknippat med andra patologier. Istället, om det skulle manifestera sig för första gången i ålderdomen, kan det följa av en patologi. Av denna anledning är det bra att undersöka fenomenets natur med din läkare. 

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

 För att förstå om en reumatologisk sjukdom gömmer sig bakom Raynauds syndrom är det nödvändigt att genomgå speciella prover (videokapillaroskopi eller perkutan angioskopi) vid specialiserade reumatoligiska centra. Om du är säker på att du har fdR är det lämpligt att avstå från att röka på det mest absoluta sättet, samt att försöka undvika långvarig exponering av kyla, plötsliga temperaturförändringar och starka känslor som rädsla, ångest och stress.

Om du har märkt att särskilt under årets kallaste månader, tenderar färgen på dina händer att förändras på ett ögonblick, åtföljd av en ihållande stickning, kan du ha Raynauds syndrom. För att ta bort alla tvivel och inte lita på en enkel beskrivning, kontakta din läkare.

Advertisement