Problem med sköldkörteln - allt du behöver veta om hypotyreos - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Problem med sköldkörteln - allt du…
Den här desperata mannen erbjuder sitt hus som hittelön för den som kan hitta hans hund Därför är kvinnor som lider av ångest ofta även de STARKASTE

Problem med sköldkörteln - allt du behöver veta om hypotyreos

Av sofia
3.004
Advertisement

Sköldkörteln är den största endokrina körteln i människokroppen och en av de viktigaste för hela kroppens välbefinnande. Dess funktioner är grundläggande för ett flertal organs aktivitet såsom levern, njurarna, hjärtat och hjärnan och är också ansvarig för den psykofysiska balansen i kroppen. Vid funktionsfel, speciellt när den fungerar för långsamt, uppstår hypotyreos, dvs. brist på hormon T3 och T4. Här är allt du behöver veta om detta tillstånd.

Hos kvinnor reglerar sköldkörteln menscykeln, medan den hos barn och ungdomar hjälper till att kontrollera humöret. Om den hormonella mängden minskar kommer detta att få vissa specifika följder: kroppen kommer att reagera långsammare i en automatisk försvarsmekanism för att spara energi, detta kommer att leda till att du blir trött, irriterad och dåsig.

Andra ganska irriterande fysiska symptom kan till exempel vara viktökning trots en god kost och fysisk aktivitet, en lägre basaltemperatur på morgonen och utmattning på eftermiddagen, samt känslan av att ha ständigt kalla händer och fötter.

image: health.mil

Som regel åtföljs dessa känslor av andningssvårigheter, andfåddhet, oförklarlig trötthet, svårigheter att koordinera rörelser, yrsel och svetningar, håravfall, torr hud, torra ögon och högt kolesterol.

Hittills har vi bara beskrivit de fysiska symtomen, men hypotyreoidism orskar även psykologiskt lidanden. I synnerhet kan individer med hypotyreos uppleva stark oro, ångest, depression, nedsatt minne och kognitiv förmåga.

Advertisement

För att kompensera för bristerna av hormon T3 och T4 ges i de flesta fall läkemedel med levotyroxin, en syntetisk aktiv ingrediens som syftar till att återställa den biokemiska balansen och återställa kroppen till ett optimalt tillstånd.

Det är alltid lämpligt att kontakta din läkare och genomföra specifika test för en diagnos av sköldkörtelfunktionen vid behov. Först då, baserat på resultatet av analysen och den exakta diagnosen, är det möjligt att följa en personlig farmakologisk behandling.

Tags: Må braHälsaMedicin
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack