Vad händer i kroppen när en hund slickar oss på munnen?

av sofia

24 Juli 2023

Vad händer i kroppen när en hund slickar oss på munnen?
Advertisement

Att ha ett husdjur är ett privilegium för många. Hundar och katter är de vanligaste och är de som brukar vara bäst på att visa sin omtanke. Men vi vet att katter till sin natur är mer skygga och att hundar brukar kallas för människans bästa vän. En hunds lojalitet till ägaren är gränslös och det finns ingenting och ingen som kan hindra den från att visa sin villkorslösa kärlek. Varje gång hunden är vid sin mattes eller husses sida, tar den alla chanser den får att visa sin tillgivenhet.

Den viftar med svansen, skäller, springer runt som en galning eller "pussar" sin favoritmänniska: alla sätt för att berätta för matte eller husse hur mycket kärlek den känner. Men är vi säkra på att vi borde låta dem göra vad de vill och att det inte finns några typer av risker? Vissa forskare hävdar att det faktiskt finns en del saker man bör tänka på.

via The Guardian

Advertisement
Pexels

Pexels

Hundar är unika i sitt slag. De älskar sin matte eller husse och skulle offra sig själva för att skydda dem. Av denna anledning försöker många människor på alla sätt att återgälda, till och med ta hand om sina hundar som om de vore barn. Delar av familjen som man aldrig skulle vilja skiljas från och som får friheten att göra vad de vill.

När man till exempel kommer hem efter en lång frånvaro är det normalt att hunden visar sin glädje och försöker uttrycka all sin tillgivenhet. Och det finns de som låter sina husdjur till och med slicka på dem, inte bara på armar och ben, utan också i ansiktet och ofta på munnen. Ändå är detta något som kan få allvarliga konsekvenser. Låt oss ta reda på varför.

Advertisement

Är det rätt eller fel att "pussas" med sin hund?

Är det rätt eller fel att "pussas" med sin hund?

Att hunden blir som en familjemedlem är inte fel alls. Efter år av att ha varit med honom eller henne är det normalt att detta händer, men vi måste ändå tänka på att det inte är en människa och att det av denna anledning finns några saker som vi bör vara uppmärksamma på för vår hälsa.

John Oxford, professor i virologi och bakteriologi vid Queen Mary University of London, har lyft fram några viktiga element. Låt oss till exempel tänka på att hundar tillbringar större delen av sin tid med nospartiet på smutsiga ytor, nosar och slickar till och med på föremål och platser som inte är rengjorda eller desinficerade. Detta betyder att de lagrar en stor mängd virus och bakterier i munnen. Vårt immunförsvar känner igen många av dem och kan försvara sig, men det finns några som kan orsaka sjukdomar hos människor.

Våra slemhinnor, särskilt i mun, näsa och ögon, kanske inte är starka nog att motverka en virusattack, vilket leder till uppkomsten av vissa problem.

Pexels

Pexels

Oxfords teori är inte den enda teorin i detta avseende, även Bruno Chomel, professor i veterinärmedicin vid University of California, understryker hur viktigt det är att inte ge våra husdjur denna frihet för att skydda vår hälsa.

Självklart är det okej att älska dem villkorslöst, vilja ha dem vid din sida i livet, leka med dem och behandla dem som att de vore dina barn, men det vore bättre om vi inte gav dem chansen att slicka på oss, framför allt inte på munnen.

Vad tycker du? Tillåter du din hund att göra detta, eller är du en av dem som undviker att det händer?

Advertisement