Att ha en hund hemma förlänger ditt liv enligt en svensk studie - TittaPaVideon.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Att ha en hund hemma förlänger ditt…
Kalla det inte lathet eller trötthet, det heter depression och är en kontinuerlig kamp i tystnad Goda nyheter, popcorn hjälper dig att gå ner i vikt och förebygger åldrande enligt forskarna

Att ha en hund hemma förlänger ditt liv enligt en svensk studie

Av sofia
569
Advertisement

Att adoptera en hund innebär att man ökar värdet på sin existens ur många synvinklar. Det betyder att man alltid kan räkna med en trogen följeslagare, som är kapabel till ovillkorlig kärlek, empati, djup förståelse och som vet hur man överför stor glädje. Om alla dessa skäl inte var övertygande nog, har nu vetenskapen hittat ännu en. Att ha en hund hemma kan faktiskt även förlänga ditt liv.

image: Pixabay

Detta framgår av en studie utförd av forskare vid Uppsala universitet. Enligt denna undersökning är förekomsten av risken för dödsfall avsevärt minskad hos hundägare jämfört med dem som inte har en. Som referens användes ett urval av över 3 miljoner invånare mellan 40 och 80 år. Ett särskilt intressant resultat var bristen hos alla deltagare av hjärt-kärlsjukdomar i sin medicinska historia. Specifikt var fördelarna med denna interaktion mellan människa och djur mer uppenbara när det gäller individer som bodde ensamma snarare än med familj.

Vid ensamboende husdjursägare minskar risken för hjärt-kärlsjukdom med 11%. Trots den fascinerande upptäckten har det inte varit möjligt att hitta den verkliga kopplingen mellan de två faktorerna och det är för högt procentantal för att bara vara en ren slump, men vi har ännu inte tillräcklig information för att bevisa avhandlingen. Forskarna teoretiserade att respondenternas förbättrade hälsotillstånd kunde tillskrivas mer intensiv fysisk aktivitet än de mer sedentära personerna. Den som äger en hund behöver ta ut den på promenad även flera gånger om dagen, vilket gör att de rör på sig dagligen.

image: Pixabay

Förhållandet med husdjuret påverkar också ägarens bakteriella mikrobiom, vilket gör det mer effektivt, starkare och därigenom förstärker immunförsvaret. Sammanfattningsvis, mer motståndskraft mot sjukdom och mindre risk för hjärtsjukdom tack vare en mer aktiv organism. Men nyckeln till allt kan också vara psykologisk och känslomässig.

Att ha en hund fyller livet av den kärlek som varje person behöver, ger en känsla av lugn och välbefinnande, så oavsett de biologiska effekterna ökar ett husdjur livskvaliteten eftersom de helt enkelt gör det mycket lyckligare!

Tags: DjurHundarHälsa
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du videon?

klicka "Gilla" för att hålla dig uppdaterad och inte miss de allra bästa videorna!

×

Jag är redan ett fan, tack