En man får böter för att ha lämnat sin hund ensam på gatan: "Man måste ta hand om sina djur"

av sofia

02 Juni 2024

Advertisement

Att ha ett husdjur innebär att alltid ta hand om det och tillgodose alla dess behov. Katter är till exempel mycket självständiga och lättare att sköta än hundar, som är de två mest populära husdjuren. Hundar kräver mycket uppmärksamhet och bör inte lämnas ensamma, inte ens under promenader eller när de ska uträtta sina behov.

I den aktuella berättelsen lät dock en hundägare, trots sina skyldigheter, sin hund gå ensam på stadens gator. Denna försummelse ledde i slutändan till en del problem för ägaren.

Advertisement

En hund som lämnas ensam

Att längta efter en hund och sedan skaffa en medför många positiva saker i en människas liv och stor glädje, men det medför också stort ansvar och bördor som inte bör försummas. Att ta med den till veterinären, mata den, se till att den har det bekvämt och utföra många andra sysslor är en del av vardagen, liksom att promenera med den inte bara för att den ska få frisk luft – särskilt om man inte har en trädgård eller stor terrass – utan också för att den ska kunna utföra sina behov.

Alla hundägare vet att det är god sed att inte lämna hundens avföring kvar, utan att plocka upp den och kasta påsen i en lämplig behållare. Detta är inte bara en plikt, utan också en artighetsgest och ett sätt att visa respekt mot andra. I det här fallet tog en man inte hand om sin hund ordentligt, han lät den ströva fritt på gatorna och till och med smutsa ner utan att någon städade upp efter den.

Scenen med den ensamma hunden, som upprepades under flera dagar, dokumenterades av en granne till ägaren och överlämnades till polisen. Vittnet kände igen hunden och visste mycket väl vem ägaren var och rapporterade händelsen. De ansvariga myndigheterna utfärdade en första bot på 100 pund som aldrig betalades.

Advertisement

Ägaren låtsades som ingenting

Serkan Gönültaş/Pexels

Hundens ägare struntade inte bara i sin fyrbenta vän,då han fortfarande tillät hunden att ströva fritt för att utföra sina behov utan att bry sig om andra, utan han struntade även i att betala böterna. Nya bilder och rapporter resulterade i ytterligare åtgärder från myndigheterna, en andra bötesbeläggning – den femtonde som inte betalats – och en slutlig kallelse till domstol.

Domaren fastslog, efter att ha granskat fallet, att mannen – som var frånvarande i rättssalen – skulle betala två böter, betydligt högre än de tidigare, samt ersättning för det obehag han orsakat andra medborgare. Att lämna smuts överallt är långt ifrån acceptabelt, men mannen hade inte bara gjort det utan också ignorerat varningarna som den första bötesbeläggningen innebar. Att förneka att man gjort fel och fortsätta göra samma sak är definitivt inte att ta ansvar för sina handlingar.

Vilket ansvar har man som hundägare?

Jakub Pabis/Pexels

Att ha ett husdjur, särskilt en hund som är helt beroende av sin ägare, innebär att man inte kan strunta i de åtaganden som följer. Din fyrbenta vän kräver uppmärksamhet, mat, vård och mycket sällskap. Att lämna den ensam hemma, där den kanske skäller i timmar, är inte att visa omtanke, lika lite som att låta den vandra fritt utan sällskap eller utan koppel är det.

Att vara hundägare är underbart men också ett stort ansvar. Man bör överväga beslutet noggrant innan man skaffar en hund och ta hänsyn till alla relaterade aspekter. Det är också viktigt att respektera de människor runtomkring oss som kanske inte har ett djur hemma.

Vad tycker du?

Advertisement