Optisk illusion: Vad ser du på bilden? Det är inte som man tror

av sofia

23 Juli 2023

Optisk illusion: Vad ser du på bilden? Det är inte som man tror
Advertisement

Vissa illusioner lurar ögonen och - i viss mening - även sinnet. Deras syfte är faktiskt just detta, men vem eller vilka tjänar egentligen på ett sådant "trick?".

Att påverka uppfattningen innebär att få någon att tro något annat än vad som verkar uppenbart för den som iakttar. Det kan vara en användbar distraktion för att få någon att tro en sak istället för en annan. Medan vissa spel och lekar har skapats för att roa och underhålla med fina variationer av färger och bilder med mer speciella effekter, är det vi vill prata om nu något helt annat. Det är inte för nöjes skull, men av nödvändighet och vi talar om optisk illusion. Har du redan förstått vad vi syftar på?

via Youtube

Advertisement

Utmaningen

Utmaningen

Wikimedia

Låt oss prata om naturens nästan magiska lösningar, det är otroligt hur detta har gett upphov till några verkligt bisarra, unika och fascinerande varelser!

Kamouflage är ett mycket effektivt skyddssystem i naturen och det finns mer än en art som använder detta trick för att öka sina chanser att överleva mot rovdjur. Som kameleonter som kan anpassa sig till den yta som de befinner sig nära genom att ändra hudfärgen för att gömma sig och smälta in i den omgivande miljön.

Men de är inte de enda som tar till denna lösning. De flesta av er kommer att ha sett ett löv på bilden i vårt bildquiz, eller hur?

Advertisement

Lösningen

Men det var inte ett löv alls, utan fjärilen Kallima Inachus! En mycket speciell insekt, även känd som "kameleontfjärilen", som lever i Asien, särskilt i Indien, Indonesien och Malaysia.

Denna nattfjäril har en längd på cirka 7 cm och dess vingar är vanligtvis öppna när den är i viloläge, tack vare vingarna lyckas den kamouflera sig på ett utmärkt sätt. Med sin färg och form efterliknar den på alla sätt ett blad i alla avseenden.

Tack vare sin unika förmåga kan den undkomma sina rovdjur och detta är verkligen tur då denna mycket originella fjäril parar sig bara två gånger om året. Det är därför dess exemplar är mycket sällsynta att se (och ofta märker man nog den inte ens när man har den framför sig). Hade du förstått att det var en insekt när du såg bilden?

Advertisement