Hon köper en second hand klänning för bara 15 dollar och upptäcker sedan att plagget har en minst sagt speciell historia

av sofia

31 Mars 2024

Hon köper en second hand klänning för bara 15 dollar och upptäcker sedan att plagget har en minst sagt speciell historia
Advertisement

Att promenera runt på loppmarknader eller gå i second hand-butiker är en passion som många delar. Förutom att man kan spara mycket pengar genom att köpa begagnade kläder, finns det också en chans att du då och då stöter på något riktigt unikt. Detta är precis som vad som hände med kvinnan som vi nu ska berätta om.

Advertisement

Fördelarna med att shoppa på second hand-butiker...

Fördelarna med att shoppa på second hand-butiker...

@kansasmichalke/Instagram

Kansas Michalke är en amerikansk mamma som skapar webbinnehåll och delar sin vardag med människor på nätet. Uppvuxen i en familj som inte var särskilt förmögen, hade hon vanan att besöka second hand-butiker med sina föräldrar för att hitta kläder och föremål i fint skick till halva priset eller mindre. Detta är ju trots allt syftet med dessa marknader: att köpa värdefulla föremål till ett reducerat pris jämfört med det ursprungliga.

Denna vana från barndomen fortsatte hon med, och Kansas besökte regelbundet dessa butiker och förde även över sin passion för mode till sina döttrar. Trots alla sina fynd hade hon aldrig trott att hon skulle hitta en klänning som den hon råkade stöta på av en ren slump.

Advertisement

Ett unikt fynd...

Ett unikt fynd...

@kansasmichalke/Instagram

Vad är det som är så speciellt med klänningen hon bär och visar upp med sådan stolthet? Kvinnan berättade att hon hittade denna långa paljettklänning i en butik hon ofta besöker och eftersom den passade henne perfekt, beslutade hon sig för att köpa den. Dessutom var priset bara 15 dollar, vilket gjorde köpet till en självklarhet. Det skulle ha varit en helt vanlig händelse om det inte vore för en upptäckt hon gjorde strax därefter.

När hon kom hem med sin familj, kastade Kansas en blick på klänningens etikett och upptäckte designerns namn: Oleg Cassini. De som känner igen detta namn är väl medvetna om hans betydelse inom modevärlden, men låt oss avslöja vem han är för er som inte gör det.

Den framstående Cassini arbetade i många år som kostymdesigner för ett framstående amerikanskt filmproduktionsbolag. Men det var inte detta som definierade honom som konstnär. Istället var det hans samarbeten med filmstjärnor och hans inflytande under 60-talet som i sin tur gjorde honom berömd.

Det var inte som hon hade förväntat sig...

Det var inte som hon hade förväntat sig...

@kansasmichalke/Instagram

Som Kansas själv upptäckte efter att ha gjort lite efterforskning, var han en framstående designer, och det fanns en specifik detalj som lämnade henne mållös. Cassini var den personliga designern för USA:s first lady, Jacqueline Kennedy. En upptäckt som skulle förvåna vem som helst, särskilt om man håller en av hans klänningar i sina händer, som han designat och skapat, samt att den inte är en del av en massproducerad serie.

Efter att ha publicerat en kort video där hon visade upp sitt slumpmässiga fynd för sina följare, svarade många att de också ägde en klänning med samma signatur. Men Kansas påpekade att hennes klänning inte kunde hittas någonstans och verkade inte vara en del av någon känd kollektion. Gjorde denna avsaknad av spårbarhet den till ett unikt objekt? Vi kan inte vara säkra, men det är mycket troligt, särskilt med tanke på ytterligare en detalj.

I videon nämnde hon att hon reagerat på att etiketten med designerns namn var handsydd snarare än maskinsydd, en metod som var vanlig inom modeindustrin före 90-talet, vilket gjorde klänningen extra speciell.

Snacka om tur!

Ett fantastiskt fynd som resulterade i att hon hade ett unikt och underbart plagg i sina händer, som passade henne perfekt och som dessutom var ovärderligt, trots de få dollar som hon spenderat på klänningen.

Har du någonsin gjort en liknande upptäckt på en loppmarknad?

Advertisement